Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο Ερντογάν Μας έχει δώσει τη χρυσή ευκαιρία

Στον ίστρο του απάνω ν’ αποδείξει πόσο Τούρκος είναι ο Πρωθυπουργός Ερτογάν, μας έχει δώσει απόλυτα τεκμηριωμένες τις πραγματικές, τελείως αφτιασίδωτες, τις επεκτατικές πολιτικές θέσεις και στρατηγικές της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. 


Η διπλωματική κατεργαριά και η παραδοσιακή Κεμαλική επεκτατική βουλιμία της επιδρομικής Τουρκίας, έχουν αποκαληφθεί διάφανες με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της. Έχει απογυμνωθεί και από το τελευταίο φύλλο συκής. Τον άκουσε όλος ο κόσμος και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από αρκετές ξένες φίλες κυβερνήσεις. Ιδού η ανέλπιστη ευκαιρία για μας και πρέπει να την αρπάξουμε. 


Μας έχει αφαιρέσει ο κ. Ερντογάν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουμε, αν διαθέτουμε και ίχνος εθνικής υπερηφάνειας και ευθιξίας και άν πονούμε την μικρή μαρτυρική μας πατρίδα, να παρακαθήμεθα πλέον στις στημένες από συνένοχους της Τουρκίας συνομιλίες που μας οδηγούν με μαθηματικήν ακρίβεια στο βάραθρο. Και με την βούλα της τώρα η ίδια η Τουρκία, δια χειρός και στόματος του Πρωθυπουργού της, έχει σφραγίσει και αποκλείσει κάθε προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης. 


Τι μπορούμε, πλέον ν’ αναμένουμε από τον εδώ εντολοδόχο της Τουρκίας που εκτελεί απλώς εντολές της χωρίς καμιά απολύτως πρωτοβουλία; Ούτε λόγος να γίνεται, φυσικά, για ισχύ να επιβάλει οτιδήποτε έστω και αν ο ίδιος προσωπικά τολμούσε να συμφωνήσει ποτέ μαζί μας.


Ο Ερντογάν μας έχει δώσει, αναπάντεχα, τη χρυσή ευκαιρία ν’ απαγκιστρωθούμε από την παγίδα, το μαγκανοπήγαδο των άσκοπων, ατέρμονων και αναποτελεσματικών συνομιλιών που σκόπιμα μας αποπροσανατολίζουν για δεκαετίες και μας οδηγούν σε αδιέξοδα, καθ’ ον χρόνο η Τουρκία εδραιώνεται στα κατεχόμενα, καταστρώνει και εκτελεί με την άνεση της τα επεκτατικά της σχέδια για την προώθηση του τελικού της στόχου που δεν είναι άλλος από τη κατάληψη ολόκληρης της Νήσου. Πού βρίσκονταν τα πράγματα το 1975 όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες και που τα οδήγησαν σήμερα; Έχει μεθοδεύσει και έχει ήδη προωθήσει και εγκαταστήσει στα κατεχόμενα εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους. Ένα έγκλημα πολέμου, το οποίο δυστυχώς ανεξήγητα και αδικαιολόγητα έχουμε παραλείψει να καταγγείλουμε ό,που δει. Κατά δηλώσεις ΤΚ, αν είναι αλήθεια, οι έποικοι ξεπερνούν σήμερα το ένα εκατομμύριο, (μάλιστα παραπονούνται ότι δεν τους χωρεί ο τόπος και ζητούν να κατοικήσουν το Βαρώσι) τους οποίους επιμένει η Τουρκία, ως γνωστό, να διατηρήσει στη Κύπρο και μετά από τυχόν συμφωνία. (Έχει ήδη δηλώσει ο Ερντογάν ότι δεν θα αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη, ούτε ένα έποικο). Στόχος της είναι σε περίπτωση συμφωνίας με τους δικούς της όρους, που αυτή είναι και η οφθαλμοφανής επιδίωξη της, να έχει ήδη πλειοψηφία, για να εφαρμόσει και εδώ τη παλιά της τέχνη της Αλεξανδρεττοποίησης.


Είναι φρόνιμο τώρα πια να συνεχίσουμε ν’ ανεχόμεθα να μας σύρουν ως πρόβατον επί σφαγή στο τραπέζι τέτοιων παγιδευμένων συνομιλιών, καρμανιόλα για μας, απαθείς θεατές της υλοποίησης των καταχθόνιων κατακτητικών σχεδίων του εχθρού σε βάρος της πατρίδας μας; Επιβάλλεται, πιστεύουμε, πάραυτα, με τη λαμπρή αυτή ευκαιρία, αλλαγή πλεύσης.


Και μας έχει δώσει αυτό το δικαίωμα ή μάλλον μας υποχρεώνει σήμερα η ίδια η Τουρκία ν’ αλλάξουμε πλεύση. Και πρέπει να σπεύσουμε, να ενεργήσουμε χωρίς καθυστέρηση. Να καταγγείλουμε δια του ίδιου του Προέδρου μας και όλης της Κυβέρνησης και ταυτόχρονα της Βουλής και όλων των Κομμάτων μας, στη διαπασών, με τον πιο έντονο και επίσημο τρόπο, την επιδρομική αυτή χώρα, με τα ίδια τα λόγια του Πρωθυπουργού της που είναι από μόνα τους τόσο εύγλωττα που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς οτιδήποτε για να γίνουμε πιστευτοί. Ταυτόχρονα με την καταγγελία να ενημερώσουμε τον ΟΗΕ, την ΕΕ, όλα τα διεθνή Φόρα και όλες τις Κυβερνήσεις ότι η Τουρκία μας έχει εξαναγκάσει με τις δηλώσεις Ερντογάν ν’ αποσυρθούμε από τις κατ’ επίφαση «ενδοκυπριακές» συνομιλίες. Και να τις διακόψουμε αμέσως. Την ίδια στιγμή ν’ αποσύρουμε και όλες τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις στις οποίες έχουμε προβεί χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα από την Τουρκία.



ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Στη συνέχεια ν’ αναπετάσουμε το λάβαρο του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Και να ξέρουμε ότι με το να αιτούμεθα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν ζητούμε χάρη από κανένα. Είναι όχι μόνο κεκτημένο μας δικαίωμα ως μέλος της ΕΕ, αλλά και υποχρέωση μας να το εφαρμόσουμε όπως υποχρεωτικά πράττουν όλα τα άλλα κράτη μέλη. Η αιτούμενη λοιπόν λύση πρέπει πλέον να είναι: “Eφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου”, τρεις μόνο λέξεις και τίποτε άλλο, που προϋποθέτει βέβαια τις τρεις βασικές ελευθερίες - διακίνησης, εγκατάστασης, ιδιοκτησίας και της δημοκρατικής αρχής, ένας άνθρωπος μία ψήφος. Με την εφαρμογή της ευλογίας αυτής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, θ’ ανοίξει διάπλατα ο δρόμος της επιστροφής. Και είναι μόνο με αυτή τη λύση που θα μπορέσουν να επιστρέψουν όλοι οι 200,000 πρόσφυγες μας – που αποτελούν την πεμπτουσία του Κυπριακού και όμως τους έχουμε ξεχάσει - καθώς και οι δια της βίας εκτοπισθέντες από τον Αττίλα. ΤΚ, να επιστρέψουν όλοι κύριοι στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Μόνο έτσι θα μπορούσε να υλοποιηθεί η πάγια υπόσχεση που όλες οι κυβερνήσεις έχουν δώσει κατά καιρούς: «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους». Αυτό πρέπει να γίνει πίστη και συνείδηση όλων των προσφύγων μας. Ν’ ανακτήσουν τη χαμένη τους ελπίδα για το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα τους και ενωμένοι, ως μια γροθιά, να ανανεώσουν και να ενδυναμώσουν τον αγώνα τους για την υλοποίηση του μεγάλου τους ονείρου της επιστροφής δια του μόνου δυνατού τρόπου που είναι η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.


Πρέπει παράλληλα όλοι οι Κύπριοι να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο πλεονέκτημα του ότι είμασθε πλήρες Μέλος της ΕΕ και να το αξιοποιήσουμε πλήρως.


Σε αντίθεση με τον λαβύρινθο των λαθρόβιων συνομιλιών και συζητήσεων, όπως κατά ξένες υποβολιμαίες εντολές διεξάγοντα σήμερα, οι οποίες είναι σκόπιμα εμποτισμένες με σωρείαν από «εποικοδομητικές ασάφειες», ώστε κανείς να μη κατανοεί το περιεχόμενο τους, ούτε εμείς οι ίδιοι, το μήνυμα για το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο θα είναι φως φανάρι. Ένα μήνυμα σαφές, απλό και θα τα λέγει όλα. Θα είναι κατανοητό στους πάντες και όσοι συμφωνούν με το δίκαιο μας θα μπορούν να μας βοηθήσουν. Όταν δεν καταλαβαίνουν το αίτημα μας πώς θα βοηθήσουν; 


Χρειάζεται όμως προγραμματισμός και η σωστή μεθόδευση. Πρέπει να λάβουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα σ’ αυτή στη κατάλληλη στιγμή ώστε το μήνυμα μας αυτό, ντυμένο και με τις πραγματικότητες της Κύπρου όσον αφορά τις επιδρομικές Τουρκικές επιβουλές να φθάσει ως ομοβροντία τάχιστα στα πέρατα του κόσμου. Να γίνει η παγκόσμια είδηση της ημέρας. Και υπάρχει τρόπος, να το επιτύχουμε εάν χειρισθούμε το θέμα μας σωστά. 


Εκτός από τον Πρόεδρο, τη Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα Κόμματα πρέπει και όλα τα Οργανωμένη Σύνολα μας οποιασδήποτε μορφής και σχήματος: Επιμελητήρια, Τράπεζες, Επιχειρήσεις, οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Αθλητικά Σωματεία, ΚΟΠ, Ολυμπιακή Επιτροπή. Όλοι, ακόμα και άτομα προς τους αντίστοιχους Οργανισμούς του κόσμου. Να βγούμε οι πάντες με ένα συγκεκριμένο εμπεριστατωμένο και περιεκτικό κείμενο που να συντάξει ομάδα σοφών Κυπρίων, το οποίο να συνοδεύει τις καταγγελίες της Τουρκίας προς όλο τον κόσμο.


Θα το συνοδεύσουμε βέβαια και με ενημέρωση για το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτό το ίδιο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εφαρμόζεται σήμερα με απόλυτην επιτυχία και προσφέρει ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία σε 500 εκ. Ευρωπαίους, κάτι που είναι σε όλους γνωστό. Επομένως πώς μπορεί να ισχυρισθεί η Τουρκία ή οποιοσδήποτε ότι το σύστημα αυτό που ικανοποιεί 500 εκ. Ευρωπαίους δεν μπορεί να δώσει την ίδιαν ικανοποίηση και στους 100,000 ΤΚ. Άλλωστε η Τουρκία, έχει υποχρέωση να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αφού και η ίδια επιδιώκει με κάθε τρόπο να γίνει μέλος της ΕΕ οπότε υποχρεωτικά θα το εφαρμόσει και στο έδαφος της, εάν ποτέ επιτύχει να γίνει πλήρες μέλος της


ΕΕ. Εάν και όταν όμως η Τουρκία θα μπαίνει ποτέ στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει οπωσδήποτε, να διατηρεί την απόλυτη ακεραιότητα και την οντότητα της χωρίς τα κουτσουρέματα που επιδιώκει η Τουρκία και οι άσπονδοι «φίλοι» μας. 


ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΣΧΥΡΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ 

Το επαναλαμβάνω, πρέπει ταυτόχρονα με κάθε σπουδή να εξασφαλίσουμε ισχυρούς συμμάχους ανάμεσα στα αδελφά κράτη μέλη της ΕΕ - και υπάρχουν προθυμότατα κράτη να συνεργασθούν – δια της προσφοράς σ’ αυτούς συνεκμετάλλευσης των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίων μας – που τα έχουν απόλυτην ανάγκην στην ΕΕ – με αντάλλαγμα να υποστηρίξουν δυναμικά ως λύση του Κυπριακού την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.


Μόνο με ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό μας θα μπορέσουμε να βρούμε το δίκαιο μας.


Ενδεικτικό της σημασίας και βαρύτητας τυχόν εξασφάλισης ισχυρών Ευρωπαίων συμμάχων είναι και το εξής περιστατικό. Κάποτε, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε προταθεί στον πρώην Γάλλο Πρόεδρο κ. Σιηράκ, συνεργασία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας πετρελαίων. Του αναφέρθη και η πιθανή αντίδραση της Τουρκίας. Ο κ. Σιηράκ, μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε: «Θα στείλω εκεί ένα ατομικό υποβρύχιο και άς έλθει».


Πρέπει να το κατανοήσουμε, να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι βαθειά, στη καρδιά μας, να το κάνουμε συνείδηση μας ότι δεν υπάρχει για μας ουδεμία άλλη ελπίδα σωτηρίας από τα δόντια του αδίστακτου εχθρού παρά με την εξασφάλιση ισχυρών συμμάχων δια της δύναμης των θεόπεμπτων πετρελαίων μας και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.


Φώτος Ια. Φωτιάδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου