Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δίκαιη και Λειτουργική Λύση του Κυπριακού δια της Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου



08, Φεβρουαρίου, 2013

Εξοχότατο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Κύριο,  Μπαν  Κι-μουν
United Nations Headquarters
760  United Nations Plaza,
New York,  New York  10017
United States of America


Εξοχότατε,


Δίκαιη και Λειτουργική Λύση του Κυπριακού
δια της Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου

Με αφορμή πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ, κι εσείς προσωπικά, για τον νέο γύρο διαβουλεύσεων μετά την εκλογή του νέου Προέδρου μας, διερευνάτε νέες ατραπούς προς αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, σας απευθύνουμε την παρούσα και αιτούμεθα την ευγενική προσοχή σας.  

Προφανώς έχετε κι εσείς διαπιστώσει, όπως όλοι μας, ότι η επί μισό σχεδόν αιώνα ακολουθηθείσα μέχρι σήμερα πορεία άκαρπων ενδοκυπριακών συνομιλιών, έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και οδηγεί από το κακό στο χειρότερο, οδεύουσα στο πουθενά.  Θα έχετε κι εσείς πεισθεί πλέον ότι επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης, την οποία σήμερα αναζητείτε.

Οι διαχρονικές, μαξιμαλιστικές, αυθαίρετες και παράνομες θέσεις και απαιτήσεις των Τούρκων Ηγετών δεν πρέπει ν’ αφήνουν ούτε και σε σάς, πιστεύουμε, την παραμικρή ελπίδα και προοπτική για μια συμφωνημένη δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ασφαλώς είσθε ενήμερος ότι όλοι οι εκάστοτε Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί  Εξωτερικών και άλλοι Ηγέτες της Τουρκίας, έχουν συστηματικά, επίμονα και με σαφήνεια διακηρύξει ανοικτά, δια ζώσης και δια γραπτού λόγου – βιβλίων και άλλων εγγράφων – ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένα στρατηγικά επεκτατικά σχέδια, και  στοχεύει ν’ αποκομίσει η ίδια τεράστια πολιτικοστρατιωτικά οφέλη σε βάρος της Κύπρου, τα οποία φυσικά δεν είναι ποτέ δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από μέρους της  ελληνοκυπριακής  πλευράς.

Ακόμα και προχθές, μιλώντας στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κύριος Ερτογάν, ισχυρίσθηκε: «Δεν υπάρχει χώρα που να λέγεται Κύπρος.»  Ένα μήνα προηγουμένως, ο Πρόεδρος Γκιούλ είχε εξαπολύσει ακατανόμαστες απειλές εναντίον της Κύπρου, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν παύει να εκτοξεύει αλλεπάλληλα απειλές και να διεκδικεί παράνομα δικαιώματα σε βάρος μας.  Σε πλείστες άλλες φορές, οι ίδιοι και άλλοι Τούρκοι Ηγέτες ξεστόμιζαν πολύ χειρότερες ύβρεις και διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας. 

Ακόμα και ο προκλητικότατος σχηματισμός τεραστίων διαστάσεων, τουρκικής σημαίας στην πλευρά του Πενταδακτύλου, έγχρωμης και έντονα φωταγωγημένης τα βράδια, ορατής από την μισή Κύπρο και η οποία για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες αποτελεί πολύαιχμο  στιλέτο στην καρδιά του κάθε θύματος της τουρκικής κατοχής, και κάθε Έλληνα, και το οποίο στριφογυρίζει στη ήδη ματωμένη καρδιά του, κάθε φορά που την ατενίζει, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες πόρρω απέχουν από συμπεριφορές που δείχνουν διάθεση προς εξεύρεση λύσης.  Πώς μπορεί ν’ αναμένει κανείς δίκαιη συμφωνία με αυτούς τους ανθρώπους;  

Ενώ παράνομα κατέχουν τη μισή Κύπρο μετά από αιμοσταγή εισβολή με 40,000 εξαγριωμένους και πάνοπλους στρατιώτες σε μιαν ανοχύρωτη μικρή Νήσο, σκότωσαν χιλιάδες αθώους, βίασαν και εξεδίωξαν  βίαια το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και τους στερούν για 38 τώρα  χρόνια τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.   Παρ’  όλα  αυτά, βγαίνουν και από πάνω προσποιούμενοι τους παραπονούμενους.  

Αντί να απολογηθούν για τις μαζικές σφαγές και τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν στη Κύπρο καθώς και την απάνθρωπη μεταχείριση 200,000 άοπλων αθώων ανθρώπων, συνεχίζοντες να κατέχουν και να μας στερούν τη μισή μας πατρίδα, εκφράζονται συνεχώς με αδυσώπητο μίσος εναντίον μας, ωσάν να είναι οι Ελληνοκύπριοι που κάναμε την εισβολή και τις σφαγές στην Τουρκία. 

Οι επεκτατικές συμπεριφορές και τα άνομα και υποχθόνια σχέδια της Τουρκίας είναι ο μόνος λόγος που παρεμποδίζει την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγονται οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΟΗΕ, τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς του, και εσάς προσωπικά.

Οι απροκάλυπτα απαράδεκτοι διεκδικητικοί όροι και οι εξουθενωτικά ολέθριες για μας τους Ελληνοκύπριους απαιτήσεις της Τουρκίας, που αποδεικνύουν αδιαλλαξία και υστεροβουλία για  χειρότερα, δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να γίνουν αποδεκτά από το 82% των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της Νήσου, γιατί τυχόν αποδοχή τους θα σήμαινε τον οριστικό αφανισμό του πανάρχαιου Κυπριακού Ελληνισμού.

Εμείς οι Ελληνοκύπριοι, Εξοχότατε, συνεχώς διακηρύττουμε με ειλικρίνεια και με όλη τη δύναμη της ψυχής, ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να δεσμευθούμε πως αποδεχόμαστε ασμένως και απεριφράστως να συμβιώσουμε με τους γηγενείς γνήσιους Τουρκοκυπρίους, με ίσα δικαιώματα, όπως ζουν οι λαοί σ’ όλες τις δημοκρατικές χώρες, όπου υπάρχουν μειονότητες.

Δεν ζητούμε οποιανδήποτε εύνοια ή προνόμιο επειδή είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία του 82% του πληθυσμού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι μόνο το 18%, αλλά και δεν θα δεχτούμε ποτέ η πλειοψηφία να υποβιβαστεί σε μειονότητα και η μειονότητα να έχει υπερπρονόμια σε βάρος της πλειονότητας που θ’ ανατρέπει τους όρους δικαίου, μόνο και μόνο γιατί έτσι απαιτεί η Τουρκία για να επιτύχει τα άνομα κατακτητικά  της σχέδια.  Θέλουμε να ζήσουμε  ειρηνικά ίσοι προς ίσους με τους  συμπατριώτες  μας  Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία όμως, όπως ασφαλώς διαπιστώνετε κι’ εσείς, δεν είναι λύση που επιδιώκει, είναι κατάκτηση της Κύπρου που σχεδιάζει, κάτι που ασφαλώς δεν θα ευρίσκει ούτε εσάς σύμφωνους. 

Επί τούτου,  επιτρέψατέ μας, Εξοχότατε, να υποβάλουμε ταπεινά υπό την κρίση σας την ακόλουθη εισήγηση, που πιστεύουμε πως αν την υιοθετήσετε, με το κύρος και την ισχύ του ΟΗΕ και τη δική σας προσωπικά, θα δώσει  την ιδανική δημοκρατική λύση για όλους τους Κυπρίους, την οποία κανείς άνθρωπος καλής πίστεως,  που πραγματικά  επιθυμεί σωστή, δίκαιη και διαρκή για όλους τους Κυπρίους λύση, δεν μπορεί να την απορρίψει.

Η εισήγηση: 
Να εφαρμοσθεί σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας το Ευρωπαϊκό  Κεκτημένο ως λύση του Κυπριακού.   

Ως ισότιμο  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Κύπρος, τούτο  είναι ήδη κεκτημένο δικαίωμα και μάλιστα υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να το εφαρμόσει.  Μια τέτοια λύση, δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, θα είναι η ιδανική δημοκρατία, όπως αναφέραμε. Θα προσφέρει ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία σε όλους  τους Κυπρίους.   

Το γεγονός  δε ότι 500 εκ. Ευρωπαίοι ζουν σήμερα ειρηνικά και ευημερούν υπό το καθεστώς του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ορθότητας, της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας της εισήγησης μας αυτής. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί και να γίνει πιστευτός, ότι οι 100,000 Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με καθεστώς που κάνει τα 500 εκ. Ευρωπαίων ευτυχείς. 

Τώρα  μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, Θεία Προνοία, προικισθεί με τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εάν εφαρμοσθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ως λύση, όλοι οι Κύπριοι, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Τουρκοκυπρίων, θα εξασφαλίσουν μια ζηλευτή ζωή, νοουμένου βεβαίως ότι η Τουρκία θα μας αφήσει ήσυχους και θα παύσει να επεμβαίνει, κυνηγώντας δικά της συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου.

Άλλωστε, εάν  η Τουρκία  αποδεχθεί  την δίκαιη αυτή λύση του Κυπριακού, θ’ ανοίξει και για την ίδια ο δρόμος της ένταξής της στην ΕΕ, και έτσι  θα βρεθεί  στην ίδια οικογένεια της ΕΕ,  και θα έχει λόγο στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Πιστεύοντας απόλυτα στην σοφία με την οποία έχει προδιαγραφεί η αποστολή του ΟΗΕ, η οποία ως κεντρικό της μέλημα έχει, και πρέπει να έχει, την επιβολή της δικαιοσύνης και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης δια του αντικειμενικού χειρισμού των διεθνών προβλημάτων, ευελπιστούμε, Εξοχότατε, ότι, ενεργούντες μέσα στα διακηρυγμένα πλαίσια αρχών και αξιών του ΟΗΕ, θα δώσετε  επιτέλους  ένα αίσιο  τέλος στον  δυσβάστακτο  πόνο που για δεκαετίες ταλανίζει τον λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, και άλλες μειονότητες
Έτσι, ο ΟΗΕ, λύνοντας δίκαια και αποτελεσματικά,  με τον εύκολο και πρακτικό αυτό τρόπο, ένα χρονίζον διεθνές πρόβλημα. θα έχει επιτελέσει ένα θεάρεστο Έργο, αποκαθιστώντας στον Κυπριακό λαό την χαμένη του ευτυχία.


Με τιμή,

Φώτος  Ια.  Φωτιάδης,  Ph.D.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου