Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά


Ανοικτή  Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό 
της  Ελλάδας  Αντώνη  Σαμαρά
--------------------------------

του Φώτου Ια. Φωτιάδη, Ph.D

Φίλτατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ηλθατε, μας  μιλήσατε και γεμίσατε την Κύπρο με Ελλάδα,  κάτι που μας έλειψε πολύ, για αρκετό καιρό.   Με την εμπνευσμένη αριστοτεχνική (masterpiece) ομιλία σας, λόγια ενός χαρισματικού Ηγέτη, στο μνημόσυνο του Αείμνηστου Προέδρου μας Τάσσου Παπαδόπουλου, “Συμβόλου του Ελληνισμού”, μας γοητεύσατε.  Έχετε πλημυρίσει τις καρδιές όλων μας με πατρίδα, με εθνική υπερηφάνεια αλλά και θαυμασμό για τον προικισμένο πανάξιο  Ηγέτη της Μητέρας Πατρίδας και δικό μας.  Σας ευγνωμονούμε. 

Κάθε  σας λέξη κι’  ένα πεντακάθαρο, ισχυρό, μνημειώδες πατριωτικό μήνυμα.  Με την ολιγόλεπτη αλλά παλμώδη και γεμάτη υψηλές εθνικές έννοιες ομιλία σας, εδώσατε  πίστη και ελπίδα μέσα στην ψυχή του κάθε Έλληνα της Κύπρου.  Ζωντανέψατε, προσθέτοντας χρώμα στις ξεθωριασμένες για καιρό προσδοκίες μας ότι μπορούμε  να στηριζόμαστε στη στοργική θαλπωρή της μεγάλης μας Μητέρας.  Με τα πληθωρικά αισθήματα αγάπης και στοργής για την Κύπρο που σκορπίσατε αφειδώλευτα, έχετε κατακτήσει τις κυπριακές καρδιές και έχετε ανανεώσει το πανάρχαιο συμβόλαιο αδελφοσύνης μεταξύ μας, που μας χρειάζεται σήμερα περισσότερο  παρά ποτέ, μπροστά στους φοβερούς εθνικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ταλαίπωρη μικρή μας πατρίδα από αδίστακτους εχθρούς.   Κινδυνεύει ο Κυπριακός Ελληνισμός με αφανισμό.

Μητέρα και κόρη περνούμε σήμερα εξαιρετικά δύσκολες μέρες λόγω της εξοντωτικής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις χώρες μας.

Πιστεύω όμως στο δυναμισμό, την εφευρετικότητα, ευελιξία και ψυχική  αντοχή του Έλληνα  σε δύσκολες καταστάσεις.  Κάτω από τη δική σας σώφρονα ηγεσία στην Ελλάδα και του επόμενου Προέδρου μας στην Κύπρο, θα μπορέσουμε θαρρώ να προσπεράσουμε και αυτές τις οικονομικές δοκιμασίες έστω και με στερήσεις για λίγα χρόνια.   Επιβιώσαμε και  σε χειρότερες οικονομικές κρίσεις. 

Με το σκληρό πάθημα που πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα και θα μας βάλει αναγκαστικά σε πιο νοικοκυρεμένη, σώφρονα διαχείριση των οικονομικών μας, από δω κι’ εμπρός, πιστεύω, θα μπορέσουμε ν’ αναστηλώσουμε το κλωνισθέν οικονομικό μας οικοδόμημα.  

Εκείνο όμως που προέχει και δεν επιδέχεται ολιγωρία σήμερα κύριε Πρωθυπουργέ, έστω και κάτω από την πίεση της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης που απαιτεί άμεση προσοχή και φροντίδα, είναι η σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού από την  άμεση απειλή από την αδίστακτη Τουρκία  αλλά και η απαλλαγή της Ελλάδας από τις καθημερινές πιέσεις και απειλές ενάντια στα κυριαρχικά  δικαιώματα της χώρας,  που προκαλούν διαρκώς σοβαρά προβλήματα και εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των φυσικών πόρων  της πατρίδας προς μεγάλη ζημία του έθνους.  Αποτυχία μας για έγκαιρη αναχαίτιση του εχθρού  και αποτελεσματική αντιμετώπιση και ικανοποιητική λύση των προβλημάτων αυτών, δεν θα θεραπεύονται με τίποτε αργότερα.   Το θέμα αυτό χρήζει πρώτιστης προτεραιότητας και πρέπει σ’ αυτό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς φυσικά ν’ αμελούμε την οικονομία.  

Κύριε Πρωθυπουργέ, επιτρέψετε μου, με την ευκαιρία της εδώ ευπρόσδεκτης επίσκεψης σας,  να διατυπώσω ξανά την ταπεινή πεποίθηση μου ότι υπάρχει η σωτήρια για την περίπτωση μας χείρα βοηθείας, αρκεί μόνο να τη διαχειρισθούμε με τη δέουσα σωφροσύνη.  Είναι τα  Θεόπεμπτα πλούσια κοιτάσματα μας υδρογονανθράκων της Κύπρου και τώρα της Ελλάδας.  Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε    τον φυσικό μας αυτό πλούτο για να κερδίσουμε ισχυρούς συμμάχους,  προς ενίσχυση της θέσης μας έναντι των αδίστακτων εχθρών μας. 

Κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ισχυρή, ειλικρινής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου στα θέματα αξιοποίησης του ενεργειακού μας πλούτου και μαζί να επιδιώξουμε   την εξασφάλιση μιας συμμαχίας,  όχι εμπορικής  συμφωνίας, με την ΕΕ  για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.  Ακολούθως  να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία Ελλάδα, Κύπρος, ΕΕ, με όλα τα φίλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου που διαθέτουν υδρογονάνθρακες, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Συρία και ίσως Ιράκ μέσω Συρίας και με κόμβο την Κύπρο να διοχετεύουμε όλων τα κοιτάσματα μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.   

Για υλοποίηση της ιδέας αυτής η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να συνάψουμε  μια αμοιβαία συμφωνία συνεργασίας για την σωστή διαχείριση των υδρογονανθράκων μας, με αναλογία συμμετοχής την ποσότητα που διαθέτει η κάθε μία.  Να ιδρυθεί ένας ειδικός  διακρατικός Συνεταιρισμός για τον σκοπόν αυτό και μαζί ν’ αναζητήσουμε ισχυρούς συμμάχους κατά προτίμηση ανάμεσα στα αδελφά κράτη μέλη της ΕΕ και να τους καλέσουμε για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων Κύπρου και Ελλάδας. 

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει απόλυτη ανάγκη τους υδρογονάνθρακες μας και γι’ αυτό θα έχουμε το απάνω χέρι και δεν θα μπορέσει ούτε θα επιχειρήσει να μας εκμεταλλευθεί.  Θα συνάψουμε  μια δίκαιη, αμοιβαίων συμφερόντων για τα τρία μέρη συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.

Μια τέτοια συμμαχία με ισχυρούς συμμάχους μέσα στην ΕΕ θα διασφαλίσει πρωτίστως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί όλων των κοιτασμάτων μας Ελλάδας και Κύπρου και εκείνων ακόμα που παράλογα και παράνομα διεκδικεί η Τουρκία.  Η ΕΕ είναι η μόνη δύναμη με την οποία η Τουρκία, για διάφορους σοβαρούς λόγους, δεν μπορεί να βρεθεί σε αντιδικία.

Με την αμοιβαίως συμφέρουσα συμμαχία μας αυτή με την ΕΕ ή αριθμό ισχυρών αδελφών κρατών μελών της ΕΕ που χρειαζόμαστε, θα είναι φυσικό και επόμενο οι σύμμαχοι μας  να έχουν ευήκοον ους στην έκκληση μας να μας στηρίξουν στο δίκαιο αίτημα μας για εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύσης  του Κυπριακού,  που  θα είναι η ιδανική δημοκρατία για όλους τους ενδιαφερομένους.

Τα κράτη της ΕΕ που ευεργετούνται ήδη από το Ευρωπαικόν Κεκτημένο και γνωρίζουν πολύ καλά εκ πείρας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και ωφέλη του, θα είναι φυσικό να μας στηρίξουν στο αυτονόητο αυτό δίκαιο αίτημα μας.

Με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ευεργετούνται ήδη και είναι ευτυχείς  500 εκ. Ευρωπαίοι, πως θα μπορέσει να πείσει η Τουρκία ότι οι 100,000 ΤΚ δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το καθεστώς αυτό;   Το απλό, σαφέστατο αυτό, και κατανοητό από τον κάθε ένα, αίτημα μας  με τρεις μόνο λέξεις, «Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» δεν θα μπορεί κανένας καλόπιστος άνθρωπος να το απορρίψει.  Χρειάζεται μόνο να το διαχειρισθούμε με πειθώ και να το κάνουμε παγκόσμια γνωστό.   

Δεδομένου δε και του πλούτου που θα εισρεύσει στη Νήσο από το φυσικό αέριο που θα προσφέρει, παράλληλα προς την ιδανική δημοκρατία με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου,  σ’ όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, ΕΚ, ΤΚ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους μια ζωή παραδεισένια, που η Τουρκία η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να εξασφαλίσει στους ΤΚ,  θα της αφαιρεθούν όλα της τα προσχήματα.

Μια τέτοια καλά οργανωμένη ευρεία εκστρατεία παγκόσμιας εμβέλειας σε συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, θ’  αφαιρέσει τον αέρα από τα πανιά της Τουρκίας και θα την αφήσει εκτεθειμένη αν αρνηθεί. 

Με την εισηγούμενη αυτή νέα πλεύση στο Κυπριακό που θα στοχεύει σε λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, η οποία θα  διασφαλίζει και στους ΤΚ ιδανική δημοκρατία, ασφάλεια και ευημερία, πιστεύω θα βρούμε κατανόηση  και  στήριξη από μεγάλη μερίδα των 500 εκατομμυρίων της ΕΕ που το ζουν και ξέρουν τι ωφελήματα απολαμβάνουν οι ίδιοι υπό το καθεστώς του Ευρωπαϊκού  Κεκτημένου.   Από τη στιγμή που θα στηριχθεί από σημαντική μερίδα της ΕΕ η λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, θα είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει ευνοϊκά σε μεγάλο βαθμό και τη διεθνή κοινή γνώμη, διότι είναι μια πρόταση απλή και εύκολα κατανοητή από τον κάθε ένα καλής πίστεως άνθρωπο.  Αντίθετα με την δαιδαλώδη διαδικασία των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε για μισό αιώνα χωρίς αποτέλεσμα και μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο, στην οποίαν μας έχουν παρασύρει έντεχνα οι εχθροί μας,  γεμάτη σκόπιμα με «εποικοδομητικές ασάφειες», που ούτε εμείς οι ίδιοι, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν τις κατανοούμε και μας οδηγούν, με μαθηματικήν ακρίβεια, στο χάος,  πως μπορούμε ν’ αναμένουμε να τις κατανοήσουν οι αδιάφοροι ξένοι και να δουν το δίκαιο μας;  Και αν ακόμα πεισθούν  για το δίκαιο μας,  δεν θα  ξέρουν τι να κάνουν για να μας βοηθήσουν  για τη λύση του προβλήματος μας.

Κάνουμε έκκληση φίλε Κύριε Πρωθυπουργέ, να μελετηθεί η πρόταση αυτή και αν συμφωνείτε,  να ενθαρρυνθεί και στηριχθεί η Κυπριακή κυβέρνηση να την υιοθετήσει και να την εφαρμόσει με τη βοήθεια και τη συνεργασία σας.

Μόνο με λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, πιστεύω, θα βρει τη σωτηρία της η Κύπρος και η Ελλάδα την ησυχία της.

Είμαι στη διάθεση σας για περαιτέρω επεξήγηση της ιδέας αυτής.

Με τιμή και βαθειά εκτίμηση

Φώτος  Ια. Φωτιάδης

Δεκ. 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου