Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Μια ταπεινή σκέψη


Μια  ταπεινή  σκέψη
Υποσχόμενη  άμεση,  καθολική οικονομική ανάσα,
αναζητεί  υιοθεσία


Του κ. Φώτου  Ια.  Φωτιάδη,  Ph.D


Η μικρή μας πατρίδα, θύμα κι’ αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης και ο λαός μας  μαστίζεται από την ανεργία και μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας περνά δύσκολες μέρες.
Οι σημερινές ειδικές συνθήκες όμως της χώρας μας, όπως προέκυψαν πρόσφατα, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε  κατάλληλα και έγκαιρα για ν’ απαλλάξουμε τη Νήσο από την οικονομική κρίση και ν’ ανακουφίσουμε  το λαό μας από τη φοβερή  δοκιμασία. 
Τα θεόπεμπτα πλούσια κοιτάσματα μας φυσικού αερίου, είναι πλέον απόλυτα επιβεβαιωμένα, τουλάχιστον εκείνα του «Αφροδίτη», τα οποία και από μόνα τους  ακόμα είναι υπέρ αρκετά για την μικρή μας οικονομία.  Με τη σωστή τους διαχείριση, θα μπορούσαν να επαρκέσουν άνετα για κάλυψη όλων των αναγκών μας για το υπόλοιπο του τρέχοντος αιώνα και να εξασφαλίσουν στο λαό μας πρωτόγνωρη ευημερία.
Προκύπτει μόνο  ένα κενό χρόνου μεταξύ του σήμερα και της ημέρας εκείνης που τα οφέλη από τον φυσικό αυτό πλούτο θα γίνουν προσιτά προς χρήση στην πραγματική μας οικονομία και στη ζωή μας.
Υπάρχει όμως πρακτικός τρόπος, εάν ενεργήσουμε σωστά και έγκαιρα, να γεφυρώσουμε αυτό το μικρό χρονικό κενό, φτάνει να πείσουμε ότι είμαστε  ικανοί να διαχειρισθούμε τον αναπάντεχο αυτό πλούτο με σοφία και σύνεση και δεν θα τον καταχωνιάσουμε σε  αμελέτητες επενδύσεις, σε σπατάλες κλ.
Τι πρέπει να γίνει.
Να ενσκήψουμε με σοβαρότητα στο υψίστης σημασίας  αυτό θέμα, με κάθε σπουδή και υπευθυνότητα.  Το Συμβούλιο των Σοφών που έχει ήδη καταρτισθεί να διαμορφώσει  τάχιστα ένα σύγχρονο σύστημα ορθολογιστικής διαχείρισης και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου, το οποίο να χαίρει γενικής εκτίμησης και αποδοχής ώστε ν’ αποκτήσει κύρος και διεθνή αναγνώριση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών κέντρων αποφάσεων.
Προς ενίσχυση του Συμβουλίου Σοφών, θα μπορούσαμε ίσως να εκμισθώσουμε και τις ειδικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια (know-how) των Νορβηγών που έχουν αποδειχτεί δεξιοτέχνες στη διαχείριση των υδρογονανθράκων τους.
Καθ’  ον χρόνο θα ετοιμάζει το Συμβούλιο μας Σοφών το ενδελεχές σύστημα διαχείρισης των κοιτασμάτων μας να καλέσουμε  ένα από τους πιο έγκυρους και διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολογικούς οίκους που ειδικεύονται στον κλάδον αυτό των υδρογονανθράκων, στον οποίο ν’ αναθέσουμε την ετοιμασία μιας εμπεριστατωμένης τεχνοοικονομικής  μελέτης.  Σκοπός της μελέτης αυτής θα είναι ν’ αποδείξει πειστικά  και αδιαμφισβήτητα τον τεράστιο πλούτο, που η  μικρή Κύπρος έχει ήδη στο μανίκι της και σε  5 – 6 χρόνια θα τον έχει στη διάθεση της προς χρήση και με τον οποίο θα λύσει οριστικά όλα της τα οικονομικά προβλήματα, παρόντα και μέλλοντα και θα εξοφλήσει όλα της τα χρέη.
Με την παγκοσμίου κύρους αυτή μελέτη,  θα πρέπει ταυτόχρονα να πιστοποιείται και το ότι έχουμε εν τω μεταξύ καταρτίσει τους φερέγγυους μηχανισμούς ορθής  διαχείρισης του φυσικού μας αερίου.
Τότε με το μέτωπο ψηλά και αυτοπεποίθηση,  με τη στήριξη του πιστοποιημένου πλέον και από έγκυρους ξένους εμπειρογνώμονες, πλούτου μας, ν’ απευθυνθούμε στη διεθνή χρηματαγορά, να παρουσιάσουμε με αισιοδοξία την βεβαιωμένη φερεγγυότητα μας ως εγγύηση και να ζητήσουμε χρηματοδότηση  με χαμηλό επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων αναγκών μας, τόσο για κάλυψη των ελλειμμάτων και των τρεχουσών αναγκών μας όσο και για αναχρηματοδότηση των χρεών μας, αλλά κυρίως για να στηρίξουμε τα αναπτυξιακά μας προγράμματα.  Με τον τρόπο αυτό θα εξαλείψουμε την ανεργία και θα επαναθερμάνουμε γενικά την οικονομία της χώρας και θα επαναφέρουμε ευημερία στο λαό μας. 
Σήμερα υπάρχουν κολοσσιαία αδρανή κεφάλαια τα οποία οι κάτοχοι τους λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν βρίσκουν αξιόχρεους αιτητές να τα δανείσουν.
Άλλο που δεν θα ήθελαν όλοι αυτοί οι κεφαλαιούχοι από του να βρουν  ένα αξιόχρεο πελάτη για να τον δανείσουν.
Έτσι με την ισχύ του πιστοποιημένου φυσικού μας πλούτου και προσφέροντας ταυτόχρονα τεκμηριωμένα πειστήρια της σοβαρότητας και ικανότητας μας να διαχειρισθούμε σωστά τον πλούτο μας, να κερδίσουμε φήμη ως  μια καλοδιοικούμενη και προοδευτική χώρα, με σταθερή ετήσια ανάπτυξη σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. 
Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση είναι να πείσουμε τους Οίκους Αξιολόγησης και τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, ότι έχουμε την πολιτική βούληση αλλά και την οικονομική δεινότητα να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό μας έλλειμμα στα επόμενα 3 – 4 χρόνια, χωρίς να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ύφεση και αρνητικό φαύλον κύκλο στην οικονομία μας.
Εν όψει των ανωτέρω κάνουμε έκκληση προς τις αρμόδιες μας αρχές, αν συμφωνούν, όπως πιστεύουμε, να προβούν στην υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων, χωρίς καθυστέρηση, για να επανέλθει η οικονομία μας, το ταχύτερο δυνατό, στην ανάκαμψη και ν’ απαλλαγούμε από τη μάστιγα της ανεργίας θέτοντας τέρμα στο δράμα ενός μεγάλου μέρους του λαού μας, ιδιαίτερα των νέων μας,  που  ζει  το φάσμα της ένδειας και της στέρησης  στοιχειωδών χρειωδών τους. 
Φώτος  Ια. Φωτιάδης
Λευκωσία
23.4.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου