Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Προσοχή στο Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου

Προσοχή  στο  Τερματικό  Υγροποίησης  Φυσικού  Αερίου
Εν  όψει  της  αναμενόμενης  επίσκεψης  του
Πρωθυπουργού  του  Ισραήλ  κ.  Βενιαμίν  Νετανιάχου
------------------------------------------
Του  Φώτου  Ια.  Φωτιάδη  Ph.D.
Διά πολύ σοβαρούς λόγους, ο απόλυτος έλεγχος του Τερματικού Υγροποίησης του Φυσικού Αερίου πρέπει, παντί τρόπω, να παραμείνει στον απόλυτον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την ανεύρεση των πλούσιων κοιτασμάτων του Φυσικού Αερίου, η Κύπρος έχει αποκτήσει, ένα πολύτιμο προνόμιο.  Ν’ αποτελεί μιαν υπαλλακτική πηγή προμήθειας υδρογονανθράκων προς την ΕΕ.  Κάτι που, ως γνωστό, το αποζητά η ΕΕ για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία.
Αυτό το προνόμιο έχει τεράστια σημασία και αξία για την Κύπρο.  Η σωστή αξιοποίησή του όμως εξαρτάται απόλυτα από τον πλήρη έλεγχο της υγροποίησης του φυσικού μας αερίου και την ελεύθερη διάθεσή του.
Με τυχόν εκχώρηση του Τερματικού Υγροποίησης σε τρίτους η Κύπρος θα απολέσει το προνόμιο αυτό και η ζημιά θα είναι τεράστια.
Εάν οποιαδήποτε ξένη φίλη χώρα επιθυμεί να εγκαταστήσει στην Κύπρο Τερματικό Υγροποίησης, όπως π.χ. οι φίλες χώρες Ρωσία και Ισραήλ, που ως γνωστόν έχουν ήδη εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, ευχαρίστως ν’ ανταποκριθούμε θετικά αλλά υπό ένα απαραίτητον όρο:  Να χρηματοδοτήσουν ένα καθαρά Κυπριακό Φορέα ο οποίος ν’ αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ώστε να διατηρήσουμε απόλυτην ελευθερία διάθεσης του προϊόντος του.  Η αποπληρωμή δε του μακροπρόθεσμου δανείου που θα δοθεί, να πραγματοποιηθεί δια της παροχής προς τον χρηματοδότη υπηρεσιών μέσω του Τερματικού.
Το Ισραήλ αναζητεί ασφαλή διέξοδο για την εξαγωγήν του φυσικού του αερίου, που είναι σε τεράστιες ποσότητες και η Κύπρος προσφέρεται ως η ιδανική γεωπολιτική θέση για τον σκοπόν αυτό.  Εν όψει των ιδιαίτερα φιλικών μας σχέσεων, να προσφέρουμε ευχαρίστως στο Ισραήλ την λύση του προβλήματος του αλλά χωρίς ν’ απολέσουμε τον έλεγχο του σταθμού υγροποίησης ώστε να έχουμε την δυνατότητα της ελεύθερης χρήσης του για να μπορούμε να παρέχουμε παρόμοιες υπηρεσίες και στις άλλες φίλες αραβικές χώρες της περιοχής, μέσα στα πλαίσια της προσφοράς της Κύπρου ως της «Χρυσής Γέφυρας» διοχέτευσης των υδρογονανθράκων όλων των γειτόνων μας στην ΕΕ, με το αζημίωτο μας φυσικά και κυρίως χωρίς να επηρεασθεί το προνόμιο μας ως εναλλακτικής πηγής προμήθειας της ΕΕ.
Είμαστε μια μικρή χώρα, εκτεθειμένη σε φοβερούς κινδύνους και χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους και φίλους.  Είναι προς το αμοιβαίο όφελος να τους προσφέρουμε υπηρεσίες αλλά χωρίς να παραγνωρίζουμε τα απείρως μεγαλύτερα συμφέροντα μας από την ισχυρή ΕΕ πάνω στην συνεργασία της οποίας στηρίζουμε την σωτηρία της πατρίδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου