Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά


Ανοικτή  Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό 
της  Ελλάδας  Αντώνη  Σαμαρά
--------------------------------

του Φώτου Ια. Φωτιάδη, Ph.D

Φίλτατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ηλθατε, μας  μιλήσατε και γεμίσατε την Κύπρο με Ελλάδα,  κάτι που μας έλειψε πολύ, για αρκετό καιρό.   Με την εμπνευσμένη αριστοτεχνική (masterpiece) ομιλία σας, λόγια ενός χαρισματικού Ηγέτη, στο μνημόσυνο του Αείμνηστου Προέδρου μας Τάσσου Παπαδόπουλου, “Συμβόλου του Ελληνισμού”, μας γοητεύσατε.  Έχετε πλημυρίσει τις καρδιές όλων μας με πατρίδα, με εθνική υπερηφάνεια αλλά και θαυμασμό για τον προικισμένο πανάξιο  Ηγέτη της Μητέρας Πατρίδας και δικό μας.  Σας ευγνωμονούμε. 

Κάθε  σας λέξη κι’  ένα πεντακάθαρο, ισχυρό, μνημειώδες πατριωτικό μήνυμα.  Με την ολιγόλεπτη αλλά παλμώδη και γεμάτη υψηλές εθνικές έννοιες ομιλία σας, εδώσατε  πίστη και ελπίδα μέσα στην ψυχή του κάθε Έλληνα της Κύπρου.  Ζωντανέψατε, προσθέτοντας χρώμα στις ξεθωριασμένες για καιρό προσδοκίες μας ότι μπορούμε  να στηριζόμαστε στη στοργική θαλπωρή της μεγάλης μας Μητέρας.  Με τα πληθωρικά αισθήματα αγάπης και στοργής για την Κύπρο που σκορπίσατε αφειδώλευτα, έχετε κατακτήσει τις κυπριακές καρδιές και έχετε ανανεώσει το πανάρχαιο συμβόλαιο αδελφοσύνης μεταξύ μας, που μας χρειάζεται σήμερα περισσότερο  παρά ποτέ, μπροστά στους φοβερούς εθνικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ταλαίπωρη μικρή μας πατρίδα από αδίστακτους εχθρούς.   Κινδυνεύει ο Κυπριακός Ελληνισμός με αφανισμό.

Μητέρα και κόρη περνούμε σήμερα εξαιρετικά δύσκολες μέρες λόγω της εξοντωτικής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις χώρες μας.

Πιστεύω όμως στο δυναμισμό, την εφευρετικότητα, ευελιξία και ψυχική  αντοχή του Έλληνα  σε δύσκολες καταστάσεις.  Κάτω από τη δική σας σώφρονα ηγεσία στην Ελλάδα και του επόμενου Προέδρου μας στην Κύπρο, θα μπορέσουμε θαρρώ να προσπεράσουμε και αυτές τις οικονομικές δοκιμασίες έστω και με στερήσεις για λίγα χρόνια.   Επιβιώσαμε και  σε χειρότερες οικονομικές κρίσεις. 

Με το σκληρό πάθημα που πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα και θα μας βάλει αναγκαστικά σε πιο νοικοκυρεμένη, σώφρονα διαχείριση των οικονομικών μας, από δω κι’ εμπρός, πιστεύω, θα μπορέσουμε ν’ αναστηλώσουμε το κλωνισθέν οικονομικό μας οικοδόμημα.  

Εκείνο όμως που προέχει και δεν επιδέχεται ολιγωρία σήμερα κύριε Πρωθυπουργέ, έστω και κάτω από την πίεση της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης που απαιτεί άμεση προσοχή και φροντίδα, είναι η σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού από την  άμεση απειλή από την αδίστακτη Τουρκία  αλλά και η απαλλαγή της Ελλάδας από τις καθημερινές πιέσεις και απειλές ενάντια στα κυριαρχικά  δικαιώματα της χώρας,  που προκαλούν διαρκώς σοβαρά προβλήματα και εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των φυσικών πόρων  της πατρίδας προς μεγάλη ζημία του έθνους.  Αποτυχία μας για έγκαιρη αναχαίτιση του εχθρού  και αποτελεσματική αντιμετώπιση και ικανοποιητική λύση των προβλημάτων αυτών, δεν θα θεραπεύονται με τίποτε αργότερα.   Το θέμα αυτό χρήζει πρώτιστης προτεραιότητας και πρέπει σ’ αυτό να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς φυσικά ν’ αμελούμε την οικονομία.  

Κύριε Πρωθυπουργέ, επιτρέψετε μου, με την ευκαιρία της εδώ ευπρόσδεκτης επίσκεψης σας,  να διατυπώσω ξανά την ταπεινή πεποίθηση μου ότι υπάρχει η σωτήρια για την περίπτωση μας χείρα βοηθείας, αρκεί μόνο να τη διαχειρισθούμε με τη δέουσα σωφροσύνη.  Είναι τα  Θεόπεμπτα πλούσια κοιτάσματα μας υδρογονανθράκων της Κύπρου και τώρα της Ελλάδας.  Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε    τον φυσικό μας αυτό πλούτο για να κερδίσουμε ισχυρούς συμμάχους,  προς ενίσχυση της θέσης μας έναντι των αδίστακτων εχθρών μας. 

Κοινός στόχος πρέπει να είναι μια ισχυρή, ειλικρινής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου στα θέματα αξιοποίησης του ενεργειακού μας πλούτου και μαζί να επιδιώξουμε   την εξασφάλιση μιας συμμαχίας,  όχι εμπορικής  συμφωνίας, με την ΕΕ  για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.  Ακολούθως  να προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία Ελλάδα, Κύπρος, ΕΕ, με όλα τα φίλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου που διαθέτουν υδρογονάνθρακες, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Συρία και ίσως Ιράκ μέσω Συρίας και με κόμβο την Κύπρο να διοχετεύουμε όλων τα κοιτάσματα μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.   

Για υλοποίηση της ιδέας αυτής η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, να συνάψουμε  μια αμοιβαία συμφωνία συνεργασίας για την σωστή διαχείριση των υδρογονανθράκων μας, με αναλογία συμμετοχής την ποσότητα που διαθέτει η κάθε μία.  Να ιδρυθεί ένας ειδικός  διακρατικός Συνεταιρισμός για τον σκοπόν αυτό και μαζί ν’ αναζητήσουμε ισχυρούς συμμάχους κατά προτίμηση ανάμεσα στα αδελφά κράτη μέλη της ΕΕ και να τους καλέσουμε για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων Κύπρου και Ελλάδας. 

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει απόλυτη ανάγκη τους υδρογονάνθρακες μας και γι’ αυτό θα έχουμε το απάνω χέρι και δεν θα μπορέσει ούτε θα επιχειρήσει να μας εκμεταλλευθεί.  Θα συνάψουμε  μια δίκαιη, αμοιβαίων συμφερόντων για τα τρία μέρη συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.

Μια τέτοια συμμαχία με ισχυρούς συμμάχους μέσα στην ΕΕ θα διασφαλίσει πρωτίστως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί όλων των κοιτασμάτων μας Ελλάδας και Κύπρου και εκείνων ακόμα που παράλογα και παράνομα διεκδικεί η Τουρκία.  Η ΕΕ είναι η μόνη δύναμη με την οποία η Τουρκία, για διάφορους σοβαρούς λόγους, δεν μπορεί να βρεθεί σε αντιδικία.

Με την αμοιβαίως συμφέρουσα συμμαχία μας αυτή με την ΕΕ ή αριθμό ισχυρών αδελφών κρατών μελών της ΕΕ που χρειαζόμαστε, θα είναι φυσικό και επόμενο οι σύμμαχοι μας  να έχουν ευήκοον ους στην έκκληση μας να μας στηρίξουν στο δίκαιο αίτημα μας για εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύσης  του Κυπριακού,  που  θα είναι η ιδανική δημοκρατία για όλους τους ενδιαφερομένους.

Τα κράτη της ΕΕ που ευεργετούνται ήδη από το Ευρωπαικόν Κεκτημένο και γνωρίζουν πολύ καλά εκ πείρας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και ωφέλη του, θα είναι φυσικό να μας στηρίξουν στο αυτονόητο αυτό δίκαιο αίτημα μας.

Με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ευεργετούνται ήδη και είναι ευτυχείς  500 εκ. Ευρωπαίοι, πως θα μπορέσει να πείσει η Τουρκία ότι οι 100,000 ΤΚ δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το καθεστώς αυτό;   Το απλό, σαφέστατο αυτό, και κατανοητό από τον κάθε ένα, αίτημα μας  με τρεις μόνο λέξεις, «Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» δεν θα μπορεί κανένας καλόπιστος άνθρωπος να το απορρίψει.  Χρειάζεται μόνο να το διαχειρισθούμε με πειθώ και να το κάνουμε παγκόσμια γνωστό.   

Δεδομένου δε και του πλούτου που θα εισρεύσει στη Νήσο από το φυσικό αέριο που θα προσφέρει, παράλληλα προς την ιδανική δημοκρατία με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου,  σ’ όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, ΕΚ, ΤΚ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους μια ζωή παραδεισένια, που η Τουρκία η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να εξασφαλίσει στους ΤΚ,  θα της αφαιρεθούν όλα της τα προσχήματα.

Μια τέτοια καλά οργανωμένη ευρεία εκστρατεία παγκόσμιας εμβέλειας σε συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, θ’  αφαιρέσει τον αέρα από τα πανιά της Τουρκίας και θα την αφήσει εκτεθειμένη αν αρνηθεί. 

Με την εισηγούμενη αυτή νέα πλεύση στο Κυπριακό που θα στοχεύει σε λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, η οποία θα  διασφαλίζει και στους ΤΚ ιδανική δημοκρατία, ασφάλεια και ευημερία, πιστεύω θα βρούμε κατανόηση  και  στήριξη από μεγάλη μερίδα των 500 εκατομμυρίων της ΕΕ που το ζουν και ξέρουν τι ωφελήματα απολαμβάνουν οι ίδιοι υπό το καθεστώς του Ευρωπαϊκού  Κεκτημένου.   Από τη στιγμή που θα στηριχθεί από σημαντική μερίδα της ΕΕ η λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, θα είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει ευνοϊκά σε μεγάλο βαθμό και τη διεθνή κοινή γνώμη, διότι είναι μια πρόταση απλή και εύκολα κατανοητή από τον κάθε ένα καλής πίστεως άνθρωπο.  Αντίθετα με την δαιδαλώδη διαδικασία των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε για μισό αιώνα χωρίς αποτέλεσμα και μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο, στην οποίαν μας έχουν παρασύρει έντεχνα οι εχθροί μας,  γεμάτη σκόπιμα με «εποικοδομητικές ασάφειες», που ούτε εμείς οι ίδιοι, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν τις κατανοούμε και μας οδηγούν, με μαθηματικήν ακρίβεια, στο χάος,  πως μπορούμε ν’ αναμένουμε να τις κατανοήσουν οι αδιάφοροι ξένοι και να δουν το δίκαιο μας;  Και αν ακόμα πεισθούν  για το δίκαιο μας,  δεν θα  ξέρουν τι να κάνουν για να μας βοηθήσουν  για τη λύση του προβλήματος μας.

Κάνουμε έκκληση φίλε Κύριε Πρωθυπουργέ, να μελετηθεί η πρόταση αυτή και αν συμφωνείτε,  να ενθαρρυνθεί και στηριχθεί η Κυπριακή κυβέρνηση να την υιοθετήσει και να την εφαρμόσει με τη βοήθεια και τη συνεργασία σας.

Μόνο με λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, πιστεύω, θα βρει τη σωτηρία της η Κύπρος και η Ελλάδα την ησυχία της.

Είμαι στη διάθεση σας για περαιτέρω επεξήγηση της ιδέας αυτής.

Με τιμή και βαθειά εκτίμηση

Φώτος  Ια. Φωτιάδης

Δεκ. 2012


Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Πρώτιστη αναγκαιότητά μας η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων φυσικού αερίου και γενικότερα Οι καθημερινές απειλές της Τουρκίας το επιβάλλουν.




ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Δεν είχα ποτέ πολιτικές βλέψεις ούτε κομματικές διασυνδέσεις.

Σήμερα στην ηλικία μου, βρίσκομαι υπεράνω όλων  αυτών. 

Το μόνο μου μέλημα, η μοναδική μου έγνοια, όπως όλων μας, είναι το καλό του τόπου  μας.  Αυτό που όλοι οραματιζόμαστε.  Η σωτηρία της αγαπημένης μικρής  μας  πατρίδας.

Είναι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια,  μέσα  σ’ αυτό το πνεύμα που εντάσσεται και το  σημερινό  αυτό   διάβημα  μου.     

Ελπίζω κι’ εύχομαι, να βοηθήσει, αυτή τη φορά, στο σωστό προβληματισμό για τη διασφάλιση των Κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και παράλληλα προς τη σωτήρια αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό. 

Εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να λεχθούν κάποια πράγματα, εις επήκοον και των φίλων υποψήφιων προέδρων, με την ελπίδα ότι θα προβληματισθούν ορθά.  Nα υποσχεθούν στον λαό ότι, όταν αναλάβει ο ένας εξ αυτών τα ηνία του κράτους, θα ξεφύγει από την πεπατημένη και, παραδειγματισμένος από την πικρά πείρα του παρελθόντος και αξιοποιώντας κατάλληλα το θεόπεμπτο δώρο των υδρογονανθράκων μας, θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. 
Εμείς όλοι, τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονά μας και οι επερχόμενες γενεές, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον, οικονομικό και πολιτικό, και προπαντός για τη σωτηρία της αγαπημένης μικρής μας πατρίδας, στη σωστή διαχείριση των υδρογονανθράκων μας.
Ο θεόσταλτος θησαυρός του φυσικού αερίου,  μας ήλθε στην πιο κατάλληλη ιστορική στιγμή.  Mπορεί με σωστούς χειρισμούς να μας σώσει. Θα μπορούσε όμως την ίδια ώρα να καταντήσει  «άνθρακες» και να εκμηδενισθεί, εάν δεν διασφαλίσουμε έγκαιρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πάνω στον φυσικό μας αυτόν πλούτο.
Λόγω του μικρού μας μεγέθους και της αέναης επιβουλής των εχθρών μας, δεν μπορούμε μόνοι μας να διασφαλίσουμε τα ζωτικά μας αυτά δικαιώματα. Μόνο με ισχυρούς συμμάχους θα το επιτύχουμε. 
Έδωσε ο Θεός και αποκτήσαμε σήμερα το χρυσό κλειδί που μας επιτρέπει να ελπίζουμε.  Με τους κατάλληλους συνετούς χειρισμούς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους ισχυρούς αυτούς συμμάχους. Έχουμε τον τρόπο να εξυπηρετήσουμε σημαντικά δικά τους συμφέροντα  για να τους κερδίσουμε. Ταυτόχρονα  θα εξυπηρετήσουμε και τα δικά μας καίρια συμφέροντα. 

ΠΡΟΕΧΕΙ  Η  ΣΩΤΗΡΙΑ  ΤΗΣ  ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι προέχει η σωτηρία της πατρίδας  και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα, πριν και πάνω από κάθε άλλη σκέψη ή ενέργειά μας.  Σ’ αυτήν πρέπει να επικεντρωθούμε. Και μόνο δια της εξασφάλισης ισχυρών συμμάχων δια των κοιτασμάτων  υδρογονανθράκων μας θα σωθούμε. 
Ευτυχώς βρεθήκαμε, την κρίσιμη αυτή στιγμή, με το προνόμιο  το λιλιπούτιο μας κράτος να είναι  ένα ισότιμο μέλος της ΕΕ – που είναι και αυτό, από μόνο του, μεγάλη τύχη υπό τις περιστάσεις  και πρέπει  να το αξιοποιήσουμε. 
Συμπίπτει  ακόμα η ΕΕ να είναι ο φυσικός πελάτης του φυσικού μας αερίου λόγω γειτνιάσεως, αλλά και λόγω του ότι ανήκουμε στην ίδια οικογένεια.  Tαυτόχρονα η ΕΕ έχει απόλυτη ανάγκη τα κοιτάσματά μας ως εναλλακτική πηγή προμήθειάς της.  Αυτό μας δίνει ένα ισχυρότατο εχέγγυο να πείσουμε.  Συμπίπτουν επομένως τα συμφέροντά μας, και αυτό αποτελεί τις καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για μια καλή, στέρεη και αμοιβαίως συμφέρουσα συμμαχία/κοινοπραξία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας. 
Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι αγοραστές που πληρώνουν ίσως κι’ ακριβότερα το φυσικό αέριο, χώρες της   Άπω  Ανατολής  π.χ., αλλά βασικός  μας  στόχος είναι  πρωτίστως  η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.  Και η ΕΕ προσφέρεται ως ο καταλληλότερος παράγοντας για τον σκοπόν αυτό.
Θεία  χάριτι,  μας έχουν έλθει όλα βολικά.  Εναπόκειται τώρα σ’ εμάς τους ίδιους ν’ αποδειχθούμε  άξιοι διαχειριστές. Με σώφρονες χειρισμούς, ν’ αδράξουμε την ευκαιρία και ν’ αξιοποιήσουμε τα πλούσια αυτά δώρα της τύχης, για να υλοποιήσουμε το μεγάλο μας όραμα – να σώσουμε την πατρίδα μας.   Και είναι η πρώτη αλλά ίσως και η τελευταία ευκαιρία που μας  δίνει ο Πλάστης.  Δεν θα είναι εκεί για πάντα.
Ο νέος Πρόεδρός μας, θα πρέπει να υποσχεθεί ότι η πρώτη του πράξη, μόλις αναλάβει την προεδρία, θα είναι να βρεθεί την «επομένη», αν είναι δυνατό, στην ΕΕ με ομάδα ειδικών συμβούλων και ν΄ αρχίσει αμέσως   διαβουλεύσεις με τους αρμοδίους της ΕΕ. Όλες οι ενδείξεις πείθουν ότι θα βρει ορθάνοικτες τις πύλες, διότι είναι από πολλού γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι  αναμένουν την πρόσκλησή μας. Ο Πρόεδρός μας θα μεταβεί άλλωστε φορτωμένος ευπρόσδεκτα πολύτιμα δώρα για την ΕΕ. 
Επιβάλλονται, επειγόντως, έγκαιρες σωτήριες ενέργειες και μάλιστα, το τονίζουμε αυτό, πριν δεσμευθούμε τελειωτικά με την αδειοδότηση των υπόλοιπων οικοπέδων μας φυσικού αερίου. Παραπέμπουμε σε προηγούμενη αρθογραφία μας ό,που αναλύουμε εκτενώς το θέμα αυτό. 
Η συνεργασία με την Noble και το Ισραήλ για το οικόπεδο 12, που καλώς έχει γίνει, πρέπει να λειτουργήσει ομαλά. Να την αξιοποιήσουμε όμως για ν’ αποκτήσουμε χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες απαραίτητες για το μέλλον. Να την επεκτείνουμε μάλιστα και με τα άλλα φίλα γειτονικά  Αραβικά Κράτη για να καταστήσουμε την Κύπρο τη χρυσή γέφυρα όλων προς την ΕΕ. 
Όλα τα υπόλοιπα οικόπεδά μας όμως, επιβάλλεται να τα φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Ως το αποθεματικό μας κεφάλαιο ασφαλείας, να τα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για να διασφαλίσουμε τα ύψιστης σημασίας κυριαρχικά μας δικαιώματα, δια μιας συμμαχίας με την ΕΕ ή με μεγάλες χώρες μέλη της, για συνεκμετάλλευση. Και αυτό να γίνει αμέσως πριν είναι αργά. 
Εν τω μεταξύ να εξασφαλίσουμε, με ειδική σύμβαση, την ειδική τεχνογνωσία της Νορβηγίας ως οδηγό μας για την καλύτερη  δυνατή διαχείριση των    υδρογονανθράκων μας.
Τα ωφελήματα από τυχόν συμμαχία μας με την ΕΕ για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού μας αερίου, είναι πολλαπλά και τεράστια, οικονομικά και πρωτίστως πολιτικά:

ΠΡΩΤΟ
Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τότε μόνο θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι διαθέτουμε τον φυσικό μας αυτόν πλούτο. Διαφορετικά μπορεί να εξανεμισθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

ΔΕΥΤΕΡΟ
Θα μας επιτρέψει να  διαπραγματευόμαστε από θέσεως ισχύος και με διαφάνεια και δεν θα μπορούν να μας εκμεταλλευθούν οι πολυεθνικές εταιρείες, ή οποιοιδήποτε άλλοι επιτήδειοι, όταν έλθει η στιγμή που θα χρειασθεί να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση και πρόσθετων οικοπέδων μας.

ΤΡΙΤΟ
Η μόνη  με την οποία δεν μπορεί να τα βάλει, ούτε ν’ αντιδικήσει η Τουρκία, είναι η ΕΕ, στην οποία καίγεται να ενταχθεί.

ΤΕΤΑΡΤΟ
Επειδή η σύζευξή μας αυτή στο κεφάλαιο των υδρογονανθράκων, θα εξυπηρετεί μεγάλως τα συμφέροντά της  ΕΕ, είναι φυσικό να καλλιεργηθούν μεταξύ μας γενικότερα καλές σχέσεις, στο βαθμό που θα είναι εύλογο να αναμένουμε τη στήριξη της ΕΕ στη δίκαιη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ως λύση του Κυπριακού.  Η εφαρμογή του  θα φέρει την ιδανική δημοκρατία με όλα της τα αγαθά και για όλους τους Κυπρίους.

ΠΕΜΠΤΟ
Πεντακόσια  εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ,  όλων των εθνικοτήτων και θρησκευμάτων ζουν ειρηνικά  και ευημερούν κάτω από το σύστημα αυτό και μπορούν να στηρίξουν με πειστικότητα το σχετικό μας αίτημα, όταν τους το ζητήσουμε, ως ρεαλιστικό, δίκαιο και βιώσιμο, αφού το ζουν  και οι ίδιοι και το γνωρίζουν πολύ καλά.
Πολλοί από τους Ευρωπαίους διερωτώνται ήδη και εκφράζουν την  απορία γιατί δεν έχουμε ακόμα απαιτήσει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύση, κάτι που είναι άλλωστε δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας ως μέλους της ΕΕ.

ΕΚΤΟ
Με αντάλλαγμα  την  προπώληση  υδρογονανθράκων προς την ΕΕ να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής

Μια τέτοια συμμαχία μας με την ΕΕ θα μας βοηθήσει και στο να υλοποιήσουμε εξ ιδίων τα αναγκαία βασικά έργα υποδομής, όπως τους αγωγούς μεταφοράς του φυσικού αερίου, κυρίως το τερματικό υγροποίησης του αερίου, εγκαταστάσεις βιομηχανοποίησης του φυσικού αερίου και  πολλές  χημικές βιομηχανίες που θα προσφέρουν αμειπτική απασχόληση και θα λύσουν μόνιμα και ικανοποιητικά το μείζον ανεργειακό μας πρόβλημα. 
Ομάδες σοβαρών  κυπριακών εταιρειών ν’ αναλάβουν τα σημαντικά αυτά έργα υποδομής, με ονομαστική συμμετοχή του Κράτους, ακόμα και της ΕΕ όπου είναι δυνατό. Η χρηματοδότηση δε των Έργων αυτών μπορεί να εξασφαλισθεί από την ΕΕ ή από Ευρωπαϊκά Κράτη μέλη της, έναντι συμβολαίων προπώλησης προς αυτούς φυσικού αερίου.  Με τον τρόπο αυτόν δεν θα αναγκασθούμε να εκχωρήσουμε τα κεφαλαιώδους σημασίας αυτά έργα υποδομής, ούτε τη διαχείριση των μελλοντικών γεωτρήσεων σε άλλα οικόπεδά μας σε ξένους και  έτσι  θα παραμείνουν σε κυπριακά χέρια. 
Το κεφάλαιο της διατήρησης των έργων υποδομής σε Κυπρίους πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.  Ο χειρισμός και ο απόλυτος έλεγχος της προσοδοφόρου βιομηχανίας του φυσικού μας αερίου να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι των ξένων. Με αυτόν τον τρόπο το κέρδος θα παραμένει στον τόπο για σκοπούς περαιτέρω ανάπτυξης της Νήσου. Αυτό ακριβώς κάνει και η σώφρων Νορβηγία, της οποίας η διαχείριση στον τομέα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η σοφότερη  και γι’ αυτό εισηγούμαστε να εξασφαλίσουν την τεχνογνωσία  της. 
Πολιτικές  κινήσεις  άμεσης  προτεραιότητας
Παράλληλα, επιβάλλεται να εγκαταλείψουμε τις καταστροφικές ενδοκυπριακές συνομιλίες και ν’ αναλάβουμε  μια  παγκόσμια εκστρατεία, με λάβαρό μας   την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύση που θα είναι κατανοητή από τον κάθε έναν, είναι μόνο τρεις λέξεις. Ο έξω κόσμος θα βρει εύλογη και δικαιολογημένη την από μέρους μας καταγγελία  και  εγκατάλειψη των άκαρπων 40χρονων ενδοκυπριακών συνομιλιών που αποτελούν μια σκέτη καλοστημένη παγίδα των δόλιων εχθρών μας. Μας έχουν ρίξει σ’ έναν ακαταλαβίστικο λαβύρινθο, που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν κατανοούμε πού μας οδηγεί. Πώς θα τον κατανοήσουν οι αδιάφοροι ξένοι;   Και οι φίλοι μας ακόμη που επιθυμούν να μας βοηθήσουν, δεν γνωρίζουν σήμερα πως να το πράξουν.  Με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όμως θα ξέρουν πολύ καλά και θα είναι στο χέρι τους να βοηθήσουν.
Από καθαρά θέμα εισβολής και κατοχής,  έχουν επιτηδείως εκφυλίσει το Κυπριακό σε παρωνυχίδα του πραγματικού προβλήματος, ως δήθεν διακοινοτική διαφορά. Και το περίεργο είναι ότι, παρόλο που όλοι βλέπουμε πως μας οδηγούν κατ’ ευθείαν  στο εκτελεστικό, τους ακολουθούμε τυφλά και άβουλα.  Φτάνει πιά.

Ο Πρωθυπουργός  της Τουρκίας  μας  έχει  προσφέρει  πολύτιμη υπηρεσία
Ο Πρωθυπουργός  της  Τουρκίας ήρθε εδώ παράνομα (και επανειλημμένα) και μιλώντας μας κατάφατσα, με απροσμέτρητο θράσος και με τον πιο επίσημο τρόπο (δια του στόματος του εκφραζόταν η Τουρκία η ίδια), και διατύπωσε ξεκάθαρα τα εγκληματικά επεκτατικά στρατηγικά σχέδιά τους σε βάρος της Κύπρου, που δεν είναι άλλα από την ολοκληρωτική κατάληψη και τουρκοποίηση της Νήσου.    Μας έχει δώσει χρυσήν ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.  Να τα μάθει όλος ο κόσμος, για ν’ αντιληφθεί τον λόγο γιατί οι  40χρονες συνομιλίες δεν κατέληξαν πουθενά. 

Ήδη αρνούνται ότι υπάρχει καν χώρα με το όνομα Κύπρος.  Τι μπορούμε να αναμένουμε  πλέον και γιατί συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τον εκάστοτε ΤΚ ηγέτη,  εγκάθετο της Τουρκίας, που ούτε το ένα των υποδημάτων του δεν έχει εξουσία να λύσει χωρίς την εντολή της Τουρκίας;  Το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να δίνουμε χρόνο στην Τουρκία να εδραιώνει την  κατοχή,  να επεκτείνει τα κεκτημένα της εισβολής και να παραπλανεί τον κόσμο.
Για  όλα αυτά πρέπει να ενημερωθεί πλήρως και επειγόντως η διεθνής  κοινή γνώμη η οποία εξ υπαιτιότητας μας παραμένει  πλήρως ανενημέρωτη.  Γι’ αυτό  και  συχνά παρουσιάζονται ξένοι να παίρνουν την άδικη πλευρά της Τουρκίας, επηρεασμένοι από την οργιάζουσα διαστρεβλωτική τουρκική προπαγάνδα, ενώ εμείς παραμένουμε απαθείς, άφωνοι και περιδεείς, παίζοντες αφελώς τα καλά παιδιά.
Ο  Νομπελίστας μας, Χριστόφορος  Πισσαρίδης, σε σχετικό χθεσινό προσωπικό σημείωμα του αναφέρει:
‘‘Τελευταία βλέπω μια τάση στην Ευρώπη και Αμερική να μας θεωρούν υπεύθυνους για την έλλειψη συμφωνίας.  Ακόμα και η προεδρία έχει χρησιμοποιηθεί σε βάρος μας, ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη λύσης αφού έχουμε τα πάντα μόνοι μας’’. 
Και  γι’ αυτή τη  χονδροειδή  ιστορική διαστρέβλωση σε βάρος μας  εμείς είμαστε  υπεύθυνοι, με τη σιωπή μας.
Με στροφή στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο  και παράλληλη ενημέρωση θα κερδίσουμε, πιστεύουμε, τη διεθνή κοινή γνώμη γιατί δεν μπορεί κανένας σώφρων άνθρωπος, όταν του εξηγηθούν σαφώς οι πραγματικότητές μας και οι βλέψεις της Τουρκίας, να ισχυρισθεί ότι είναι δυνατόν η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στην Κύπρο να είναι άδικη και επιζήμια για οποιοδήποτε τμήμα του λαού. Και αν κάποιος παράλογος το ισχυρισθεί, τον αποστομώνει η κραυγαλέα πραγματικότητα των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευημερούντων Ευρωπαίων.
Είναι με αυτόν τον τρόπο που θα αφαιρέσουμε τον αέρα από τα πανιά της Τουρκίας και των συνενόχων της, που μας έχουν στριμώξει σε σκοτεινά αδιέξοδα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στο βάραθρο και στον ολοκληρωτικό αφανισμό του Κυπριακού Ελληνισμού, εάν δεν απαγκιστρωθούμε, το ταχύτερο δυνατό, από τις δηλητηριωδώς επικίνδυνες για μας ενδοκυπριακές συνομιλίες.
Και  ένα  τελευταίο
Η Κύπρος περνά πράγματι δύσκολες μέρες λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως δεν θα χαθεί λόγω οικονομίας. Περάσαμε και χειρότερα. Άλλωστε είναι και το φυσικό μας αέριο, νοουμένου βέβαια ότι θα το  κατοχυρώσουμε. 
Μπορεί όμως, και να χαθεί οριστικά από κακούς πολιτικούς χειρισμούς του Κυπριακού από μέρους μας. Βρισκόμαστε ήδη  για πάρα πολύ καιρό σε λάθος πορεία.   Πρέπει ν’ αλλάξουμε αμέσως πλεύση.
Επιβάλλεται  να ενημερώσουμε αμέσως τη Διεθνή Κοινή Γνώμη για το  αδύνατο να καταλήξουμε ποτέ σε δίκαιη και βιώσιμη λύση δια των ενδοκυπριακών συνομιλιών, κι αυτό εξ αιτίας και μόνο των υποχθόνιων στρατηγικών βλέψεων της Τουρκίας για ολική κατάληψη της Κύπρου,  όπως τα έχει διακηρύξει ο  Πρωθυπουργός της. Και θα είμαστε απόλυτα πειστικοί στον κόσμο με το να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτούσια τα λόγια του Τούρκου Πρωθυπουργού και των άλλων Τούρκων Ηγετών. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε  ούτε λέξη δική μας. Να κυκλοφορήσουμε  δε  ένα βιβλίο με όλες τις δηλώσεις προφορικές και γραπτές των Τούρκων ηγετών, στις κυριότερες γλώσσες.

Αφού εκθέσουμε διεθνώς και τεκμηριωμένα τις Κυπριακές πραγματικότητες και τα εγκληματικά σχέδια της Τουρκίας, το ευκατανόητο πλέον αίτημα μας για λύση δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, θα ηχήσει διεθνώς σε ώτα ακουόντων και  πιστεύουμε  θα πείσει ότι η προτεινόμενη λύση είναι η μόνη  ρεαλιστική, δίκαιη για όλους τους Κυπρίους και τους  ίδιους τους ΤΚ, όπως την απολαμβάνουν τα πεντακόσια εκ. Ευρωπαίων και είναι ευτυχείς.

ΕΚΚΛΗΣΗ
Κάνουμε έκκληση προς όλους τους φίλους υποψήφιους Προέδρους   και  προς όλους τους πολιτικούς μας, στους οποίους θ’ αποστείλουμε αντίγραφο του παρόντος, να εγκύψουν με κάθε προσοχή στο θέμα αυτό.   Ελπίζουμε να πεισθούν ότι μόνο με αυτή την πλεύση μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα μας την ποθητή και για τους ίδιους  ασφαλώς ευτυχή λύση για όλους. 

ΠΡΟΣ   ΤΟΥΣ  ΤΚ
Κλείνοντας, κάνουμε έκκληση και προς όσους απέμειναν  συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, να μελετήσουν με προσοχή τις εισηγήσεις μας αυτές.

Αν τις δουν με καθαρό πνεύμα θα διαπιστώσουν ότι με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύση και την δι’ αυτής  εξασφάλιση της ιδανικής δημοκρατίας, θα εξασφαλίσουν όλες τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι και ευημερούν.

Με την έλευση δε του πλούτου από το φυσικό αέριο, τον οποίον θα απολαμβάνουν ισότιμα με τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας, θα   εξασφαλίσουν  μια ζωή παραδεισένια, που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να τους προσφέρει η Τουρκία.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Προς Κάρολο Παπούλια


08  Μαΐου, 2012
Εξοχότατο  Πρόεδρο της  Ελληνικής  Δημοκρατίας
Κύριο  Κάρολο  Παπούλια
Αθήνα
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Επιτρέψατε μου να επανέλθω ταπεινά στο εθνικό θέμα, σε συνέχεια προηγούμενων υπομνημάτων μου, 10 Μαΐου και 10 Νοεμβρίου, 2011.
Η δεινή σημερινή εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων, που έχει επιδεινωθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές, επιβάλλει, πιστεύω,  σοβαρή σκέψη για ριζικές αλλαγές και την εφαρμογή ενός όλως διόλου νέου θεραπευτικού θεσμικού σχήματος.
Όπως είναι σήμερα τόσο η πολιτική κατάσταση και άλλο τόσο η  δεινή οικονομική και η χώρα έχει φθάσει τα όρια της, δεν θα έπρεπε να αναμένεται λογικά από κανένα αρχηγό κόμματος να θέλει να βάλει το κεφάλι του στο μελίσσι.
Το κράτος είναι όντως  διαλυμένο και η οικονομία ανύπαρκτη  και όποιο κόμμα ή ομάδα κομμάτων φιλοδοξήσει  να το διοικήσει όπως έχει σήμερα, θ’ αποτύχει.  Το μόνο που θα επιτύχει, πιστεύω, είναι να φθαρεί το ίδιο το Κόμμα και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά  στο κράτος, στη χώρα και στο λαό.  Θα επιδεινώσει την ήδη αβίωτη ζωή μεγάλης μερίδας των Ελλήνων, χωρίς ελπίδα.  Θα εκθέσει τη χώρα σε τρομακτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης και της σχεδόν βέβαιης  αποπομπής  από την Ευροζώνη, κάτι που θα είναι καταστροφικό. Και με την επάνοδο στη δραχμή και τις αναπόφευκτες διαδοχικές υποτιμήσεις της, θα διώξει και τα λιγοστά κεφάλαια της χώρας με οδυνηρές συνέπειες.   Να θυμόμαστε,  ότι δια πρώτη φορά στην ιστορία του ο Ελληνικός λαός, με την εισαγωγή του Ευρώ, απέκτησε εμπιστοσύνη στο νόμισμα του.  Με την   δραχμή για δεκαετίες όσοι αποκτούσαν κάποιο αξιόλογο κεφάλαιο, το έβγαζαν έξω, σε ξένο συνάλλαγμα, για να το σώσουν και έμενε η χώρα χωρίς κεφάλαια.
Προέχει σήμερα και επειγόντως,  κόμματα και λαός, να διαχειρισθούν με σωφροσύνη την απελπιστική κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει το Έθνος, που ενδεχομένως έχει, ελπίζω, συνετίσει και τα κόμματα τα ίδια, και να εξεύρουν τρόπους ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα θεραπευτικά  αυτή τη φορά, με μια νέα αναγεννητική πορεία.  Χρειάζεται μια αλλαγή εκ βάθρων.
Εκείνο που οδήγησε την πάλε ποτέ περήφανη Ελλάδα στη σημερινή της κατάντια, είναι, με όλο το σέβας, η ανέντιμη καθεστηκυία τάξη πραγμάτων,  η παντελής έλλειψη συστηματικού ελέγχου, επαγγελματισμού, ήθους, αρχών και προ παντός επιστημονικής επαγγελματικής διοίκησης της κρατικής και ημικρατικής μηχανής.
Η ρίζα όμως όλων των κακών είναι βασικά ο οξύς, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων, η «πελατειακή σχέση» με τους ψηφοφόρους και η γάγγραινα της «συναλλαγής».
Αυτά δημιουργούν  μια αρρωστημένη, καταστροφική, απαράδεκτη εξάρτηση του κάθε Κυβερνώντος Κόμματος, της κάθε Κυβέρνησης,  από τους ψηφοφόρους.
Από την   επομένη της ανάληψης της εξουσίας αρχίζει η εξόφληση των υπεσχημένων κατά την άγρα ψήφων.  Μπαίνει σε ημερήσια διάταξη το ενδημικό ολέθριο ρουσφέτι, η ευνοιοκρατία, η πρόσληψη υπεράριθμων μη προσοντούχων κρατικών και ημικρατικών λειτουργών, καταστρέφεται η πειθαρχία, δημιουργείται αναρχία, αναξιοκρατία, γίνονται δυσμενείς διακρίσεις, μειώνεται η παραγωγικότητα, η διοίκηση καθίσταται αναποτελεσματική, ενθαρρύνεται και επεκτείνεται η χρονοβόρα γραφειοκρατία,  αυξάνονται ανεξέλεγκτα οι κρατικές δαπάνες, διαφθείρονται οι θεσμοί  και στο τέρμα του δρόμου, το χάος.
Οι μεγάλοι χρηματοδότες του εκάστοτε Κυβερνώντος Κόμματος, βρισκόμενοι στο απυρόβλητο, αρνούνται την καταβολή φόρων, ένα σαράκι που μεταδίδεται αστραπιαίως στην κρατική μηχανή, στους χρηματιζόμενους εφοριακούς και σε άλυση άλλους  και το κράτος πάσχει από έλλειψη εσόδων, ενώ ο πολίτης δεν εξυπηρετείται. 
Πρέπει με κάθε τρόπο ν’ αποθεραπευθεί η φθοροποιός αυτή κατάσταση το ταχύτερο δυνατό.  Μόνο τότε θα δει η Ελλάδα  άσπρη μέρα.
Λύση
Μετά την επιτυχή περίοδο της μεταβατικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής, που ήταν δικό σας έργο, σήμερα, για ν’ αποφευχθούν ψυχοφθόρες άκαρπες διαδοχικές εκλογές, χρειάζεται, πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, μια πενταετία, που πιθανόν στη πορεία  ν’ αποδειχθεί αναγκαία και δεύτερη πενταετία, κατά την οποίαν ο πατριωτισμός των Κομμάτων να τα καθοδηγήσει, χάριν της σωτηρίας της πατρίδας, να συγκατατεθούν, όλα τα Κόμματα, στην επιλογή του κατάλληλου εκείνου προσώπου  στο οποίο θ’ ανατεθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Μιας αδιάβλητης εξωκομματικής, έμπειρης και δοκιμασμένης  προσωπικότητας, αποδεδειγμένων  προσόντων  και  ικανοτήτων, αδιαμφισβήτητου ήθους και αγάπης προς την πατρίδα, βράχου έναντι των ξένων πιέσεων και συμφερόντων.   Ανθρώπου με κύρος, διεθνούς εμβέλειας και με όραμα.  Και σίγουρα  υπάρχουν σήμερα τέτοιοι Έλληνες.
Να τον αγκαλιάσουν όλα τα κόμματα, αφού παραμερίσουν, για μια περίοδο, οι Ηγέτες τους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, χάριν της πατρίδας. Να τον στηρίξουν ειλικρινά, φανερά και διακηρυγμένα   ώστε να συμμερίζεται στο τέλος, το κάθε κόμμα, μέρος της τιμής και της ικανοποίησης από την επερχόμενην επιτυχία στην οποία θα έχει έκαστο κόμμα συμβάλει έτσι και το ίδιο κατά το δικό του μέτρο και εκτόπισμα.
Ο άνθρωπος  που θα επιλεγεί πρέπει να αφεθεί απερίσπαστος στην επιλογή των συνεργατών του, υπουργών, διευθυντών και άλλων, όλων εξωκομματικών και η επιλογή να γίνεται με μόνο και αποκλειστικό κριτήριο την πραγματική αξία και τα προσόντα,  ενός εκάστου,  ΧΩΡΙΣ  ΜΕΣΟΝ.
Η νέα, υγιών αρχών Κυβέρνηση, απαλλαγμένη από το βάρος της πελατειακής σχέσης και της συναλλαγής και με μοναδικό γνώμονα  το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον,  να διοικήσει δίκαια και απερίσπαστα  τη χώρα  για να την οδηγήσει στην πρόοδο και την προκοπή.
Μια νέα κυβέρνηση υπό το ελπιδοφόρο αυτό σχήμα, θα καταπραΰνει τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση του λαού, ο οποίος, εκτιμώντας τη βελτιωτική αλλαγή, θα τη  σεβασθεί  και θα τη στηρίξει. Ταυτόχρονα θα κερδίσει την εκτίμηση και εμπιστοσύνη του έξω κόσμου, ο οποίος γνωρίζει δυστυχώς τις σημερινές άθλιες πραγματικότητες μας, καθώς και των αγορών και των διεθνών κέντρων αποφάσεων.
Η εικόνα της Ελλάδος σήμερα στον έξω κόσμο είναι δυστυχώς  κουρελιασμένη και μόνο με μια τέτοια ριζική  αλλαγή θα επανακτήσει το καλό της όνομα. 
Είναι πράγματι λυπηρό να είμαστε υποχρεωμένοι να εκφραζόμαστε με τόσην επικριτικότητα και να υποτιμούμε την πατρίδα μας αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για να πείσουμε.  Η αλήθεια πρέπει πάντα να λέγεται.
Κυβέρνηση με το εισηγούμενο «επαναστατικό» νέο σχήμα, θ’ αποκτήσει, πιστεύουμε, και τη δυνατότητα να εισακουσθεί αίτημα της για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.  Θα έχει δυνατότητες να επιτύχει βελτίωση των όρων του και παράταση του χρόνου αποπληρωμής με μικρότερες ετήσιες δόσεις, για διευκόλυνση.  Πιστεύουμε ότι αυτό είναι δυνατό, εν όψει και των σαφών προσδοκιών για ανεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα.
Πρέπει η Ελλάδα να επανακτήσει το κύρος και την εμπιστοσύνη του λαού της και του έξω κόσμου και υπό τις περιστάσεις δεν βλέπουμε άλλη λύση  που θα μπορούσε να υποσχεθεί επιτυχία και να κερδίσει τη κοινή γνώμη, μέσα και έξω από τη χώρα.
Όταν η χώρα εξυγιανθεί κάτω από μιαν εξωκομματική αδέκαστη, έντιμη και ικανή διοίκηση και το κράτος θα έχει καταστεί  διοικήσιμο, τότε άς επανέλθουν τα κόμματα, αλλά με νέα υγιή προγράμματα, οπότε θα βρουν ένα ανανεωμένο διοικήσιμο κράτος και άν το διαχειρισθούν  σωστά θα μπορέσουν να παράξουν ωφέλιμο έργο  και θα εκτιμηθούν.  
Kύριε Πρόεδρε,
Με την άδεια σας, και λόγω του επείγοντος του θέματος, θα δημοσιοποιήσω το κείμενο αυτό για ενημέρωση της κοινής γνώμης και θα το κοινοποιήσω σε όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα και στους Αρχηγούς τους, με την ελπίδα να βοηθηθεί το έργο σας εάν θελήσετε να υιοθετήσετε την ιδέα.
Με τιμή
Φώτος  Ια.  Φωτιάδης, Ph.D

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Νέες Προοπτικές για επιστροφή στην Κατεχόμενη γη μας»


Δ Ι Α Λ Ε Ξ Ε Ι Σ
Συνεργασία  Πανεπιστημίου  Κύπρου
και  Δήμου  Κερύνειας
«Νέες Προοπτικές για επιστροφή στην Κατεχόμενη γη μας»
Πέμπτη 26 Απριλίου, 2012 – Ώρα  19.00
στο  Πανεπιστήμιο  Κύπρου
Αίθουσα   αρ.018  Κτίριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Πανεπιστημιούπολης
----------------------------------------------------
Ομιλητές:
Φώτος  Ια. Φωτιάδης, Ph.D.
Καθηγητής,  Σταύρος  Ζένιος, Πρώην Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Κύπρου
Καθηγητής,  Κώστας Χριστοφίδης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου
Πέτρος  Βραχίμης
  
Εισήγηση Φώτου  Ια. Φωτιάδης,  Ph.D
«Αξιοποίηση   των  Υδρογονανθράκων  μας   για σωστή λύση του Κυπριακού και  επιστροφή  στην  κατεχόμενη  γη  μας»
Είναι πίστη και πεποίθηση μας ότι  προέχει παντός άλλου, η  σωτηρία της αγαπημένης μαρτυρικής μας πατρίδας.  Η απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, η επανεγκατάσταση των πολύπαθων προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες, τις οποίες έχουν στερηθεί βάναυσα για σαράντα τόσα χρόνια από το 1974 και εκείνες του 1963 για μισό αιώνα.
Αυτές οι σκέψεις πρέπει ν’ αποτελούν τον πολικόν αστέρα όλων των πολιτικών μας αγώνων.
Η οικονομία είναι ασφαλώς σήμερα ένα σοβαρότατο   πρόβλημα, όμως η Κύπρος δεν θα χαθεί από την οικονομία.  Περάσαμε και χειρότερα.    Η αποικιοκρατία μας άφησε το 1960 με £38 κατά κεφαλήν εισόδημα και μέχρι το 1974 ο Κύπριος απελάμβανε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, πλην του Ισραήλ.  Η τουρκική εισβολή και κατοχή διέλυσαν τα πάντα.  
Ο δυναμισμός, η εργατικότητα, η ευστροφία, ο πατριωτισμός  και το γονιδιακά έμφυτο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Κυπρίου, είχαν ως αποτέλεσμα να αναδυθεί ο Κυπριακός Φοίνικας, κυριολεκτικά  μέσα  από την τέφρα του και σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα μας είναι από τα υψηλότερα της ΕΕ.  Και όλα αυτά παρά τα μύρια δεινά και προβλήματα της Τουρκικής κατοχής  και τις ατέλειωτες ραδιουργίες και δολοπλοκίες  της  Τουρκίας  και των συνενόχων της,  σε βάρος μας.
Άλλωστε, όπως εκθέτουμε σε δημοσιευθέν αυτές τις μέρες άρθρο μας, έχουμε επισημάνει  τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά  την οικονομική κρίση εάν λάβουμε  έγκαιρα  τα  δέοντα μέτρα.
(Αυτά  ως  εισαγωγή)
***
Αρχίζουμε  την εισήγηση μας  με τρεις ερωτήσεις:
1. Είναι κανείς από μας που πιστεύει, έστω και ένα στο δισεκατομμύριο, ότι υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, με τις δήθεν ενδοκυπριακές συνομιλίες, κατόπιν μάλιστα των  καθημερινών γνωστών εμπρηστικών απειλών, των  απροκάλυπτων επεκτατικών και υβριστικών δηλώσεων των Τούρκων Ηγετών, που εκφράζονται με τόση λύσσα και  τόσο αδυσώπητο μίσος εναντίον εμάς, των θυμάτων τους,  λες και είμαστε εμείς που κάναμε εισβολή στην Τουρκία.  Και ακόμα ενόσω συνεχίζεται το αίσχος του Πενταδακτύλου, ως ένα πολύαιχμο στιλέτο που στριφογυρίζει στην καρδιά  μας κάθε φορά που με βδελυγμία το ατενίζουμε; 
Ασφαλώς  όχι.  Και το ερώτημα είναι:  Γιατί τότε συνεχίζουμε;
2.  Υπάρχει κανείς από μας,  που διαφωνεί  ότι, λύση του Κυπριακού δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού  Κεκτημένου  θ’ αποτελεί την ιδεώδη  Δημοκρατία για όλους τους Κυπρίους, δια της απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων, κατάργησης των συνόρων και της εφαρμογής  των τριών βασικών ελευθεριών, διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας καθώς και ένας άνθρωπος μια ψήφος;  Ακόμη υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι  κάτω από την σκέπη και τη φροντίδα της ΕΕ θα διασφαλίζεται  η ειρήνη και η ευημερία, καθώς και ο απόλυτος και πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κύπρου, όπως την απολαμβάνουν οι  500 εκ. Ευρωπαίοι; Δεν θα μπορεί κανένας να ισχυρισθεί πειστικά ότι αυτό το καθεστώς της ΕΕ δεν θα  μπορούσε να δώσει πλήρη ικανοποίηση και στους 100,000 ΤΚ.    
Όταν μάλιστα με την επερχόμενη συμβολή του πλούτου από το φυσικό μας αέριο, όλοι οι Κύπριοι, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΚ, θ’ απολαμβάνουν μια ζωή ονειρεμένη που η Τουρκία η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να τους προσφέρει;
Και πάλιν,  πιστεύουμε,  ότι  η απάντηση όλων  είναι ότι κανείς δεν διαφωνεί.
Αφού  λοιπόν όλοι συμφωνούμε, ιδού ο κοινός παρονομαστής.  Οφείλουμε να  εγκαταλείψουμε τη στρεβλή πορεία που ακολουθούμε ανώφελα εδώ και μισό αιώνα και να στραφούμε όλοι ολόψυχα ενωμένοι  και με λάβαρο μας το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να ξεκινήσουμε μια παγκόσμια εκστρατεία ορθής ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης.  Και δεν θα δυσκολευθούμε ποσώς,  πιστεύουμε, να βρούμε κατανόηση και να πείσουμε διότι το μήνυμα μας θα είναι σαφές απλό,  κατανοητό από τον κάθε ξένο και δικό μας  και προ παντός δίκαιο.
Και ερχόμαστε στην τρίτη ερώτηση:
3.   Υπάρχει κανείς που μπορεί να δώσει ένα σαφή ορισμό του τι είναι το Κυπριακό πρόβλημα, όπως συζητείται σήμερα;
Τι επιδιώκουμε, ποιες είναι οι προσδοκίες μας,   ποιοι είναι οι εφικτοί στόχοι μας;   Να είσθε βέβαιοι ότι όχι μόνο απλοί πολίτες μας αλλά ούτε και πολιτικοί μας Ηγέτες δεν θα μπορέσουν να σας δώσουν τον ορισμό.  Και έχουμε προσωπικήν πείρα επί τούτου.
Κι’ αυτό γιατί η Τουρκία με τους συνένοχους της, βοηθούμενοι δυστυχώς  και από τον δικό μας  ραγιαδισμό,  το έχουν καταστήσει κυριολεκτικά ένα λαβύρινθο, ένα γρίφο,  γεμάτο εποικοδομητικές ασάφειες, σκόπιμα ακαταλαβίστικο στους πάντες  και σε μας τους ίδιους .
Ιδού το πρόβλημα μας.  Αφού εμείς οι ίδιοι δεν το κατανοούμε, πως αναμένουμε να το κατανοήσουν οι αδιάφοροι ξένοι και να πεισθούν για το δίκαιο μας για να μας βοηθήσουν,  αν θελήσουν και μπορούν  να το πράξουν;  Έτσι το μήνυμα μας προς τον έξω κόσμο καταντά κενό περιεχομένου και φυσικά αναποτελεσματικό.
Γι’ αυτό  οργιάζει η μεθοδευμένη Τουρκική προπαγάνδα σε βάρος μας, πνίγει το δίκαιο μας και προβάλλεται το άδικο  τους  ως δίκαιο.
Επιβάλλεται επομένως να απλοποιήσουμε το αίτημα - μήνυμα μας. Να το καταστήσουμε κατανοητό στους πάντες, και τούτο θα επιτευχθεί μόνο με το αίτημα  Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ως λύση.  Τρεις μόνο λέξεις.
Ένας σημαίνων Ευρωπαίος Πολιτικός εν ενεργεία, σε πρόσφατη σχετική συνομιλία μας, μου είπε:
«Όλοι  εμείς οι Ευρωπαίοι που, παρακολουθούμε  το Κυπριακό με κατανόηση και συμπάθεια για το θύμα της μακράς αυτής διένεξης, που δεν είναι  άλλο από σας τους ΕΚ, διερωτόμεθα γιατί δεν έχετε ακόμη απαιτήσει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου που είναι ήδη  κεκτημένο σας δικαίωμα, ως μέλος της ΕΕ,  που κανείς δεν μπορεί ούτε έχει το δικαίωμα να σας το αρνηθεί»;
Αυτό ακριβώς πιστεύουμε και  υποστηρίζουμε κι’ εμείς εδώ και χρόνια  και πιστεύουμε πραγματικά ότι είναι η μοναδική εναπομείνασα ελπίδα  σωτηρίας της πατρίδας μας.
Τα δίκαια και τα δικαιώματα μας ισχυρότατα, είναι εκεί και φωνάζουν και είναι αδιαμφισβήτητα, αλλά μόνα τους δεν επιβάλλονται.  Χρειαζόμαστε πρωτίστως να πιστεύσουμε εμείς οι ίδιοι στις δυνατότητες μας και ν’ αγωνιστούμε με πάθος και πίστη για την υπερίσχυση τους.  Με τους πανίσχυρους όμως εχθρούς μας   χρειαζόμαστε κι’ εμείς ισχυρότερους  συμμάχους.   Οι σύμμαχοι όμως  κερδίζονται, όπως ξέρουμε, μόνο με την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.   
Σήμερα, ευτυχώς,  το Θεόπεμπτο φυσικό μας αέριο, σε επιβεβαιωμένες τεράστιες ποσότητες, για το μέγεθος του Νησιού μας,  που ήλθε στην πιο κατάλληλη ιστορική στιγμή, μας προσφέρει τη δυνατότητα και το μέσο να κερδίσουμε  ισχυρούς συμμάχους.  Κατά προτίμηση  ανάμεσα στα αδελφά μας κράτη μέλη της  ΕΕ.  Και τούτο θα το επιτύχουμε με το να τους προσφέρουμε ως αντάλλαγμα συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας φυσικού αερίου,  με δικούς μας μάλιστα δίκαιους  όρους,  διότι εκείνοι μας χρειάζονται.  Ως εκ της γεωγραφικής  μας θέσης,  θα προσφέρουμε στην ΕΕ την εναλλακτική πηγή ενέργειας που αποζητά για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία, κάτι που το υποστηρίζει ένθερμα και η Αμερική.  
Με τέτοιους συμμάχους στο πλευρό μας   θα εξασφαλίσουμε  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ  μας,  που πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα.  Τότε μόνο θα αισθανόμαστε ασφαλείς ότι κατέχουμε τα κοιτάσματα μας  αλλιώς μπορεί και να εξελιχτούν σε άνθρακες ο θησαυρός.   
Η εντύπωση που επικρατεί προβαλλόμενη και από τις αρχές μας, ότι η επιχειρούμενη ομαδική αδειοδότηση των  υπόλοιπων οικοπέδων μας σε πολυεθνικές εταιρείες θα εξασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  είναι, με όλο το σέβας,   λανθασμένη, διότι τα διεθνή συμβόλαια που υπογράφονται  με τις πολυεθνικές, μόνο εκείνες εξασφαλίζουν πλήρως, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.  Δεν θα επηρεασθούν ποσώς τα συμφέροντα τους  εάν αύριο αντί της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στη θέση της π.χ. η Τουρκία,  ως  ο αντισυμβεβλημένος τους.  Ίσως μάλιστα να τις συμφέρει κι’ όλας διότι θα διοχετεύουν το φυσικό αέριο μέσω των υφιστάμενων αγωγών  της Τουρκίας στην ΕΕ πιο γρήγορα και με  χαμηλότερο  κόστος.       
Είναι επομένως λάθος, λάθος απροσμέτρητο,  να προχωρήσουμε στη μαζική αδειοδότηση και των υπόλοιπων οικοπέδων μας με την εσφαλμένη εντύπωση ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Άλλωστε, δεν είμαστε σε θέση, δεν κατέχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ούτε διαθέτουμε τους μηχανισμούς να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά, ταυτόχρονα, με τόσους κολοσσούς, που διαθέτουν  ο καθένας στρατιά ειδικευμένων  εμπειρογνωμόνων διαπραγματευτών.  Πώς μπορούμε εμείς, οι πρωτοετείς στο θέμα,  να προστατεύσουμε τα  κολοσσιαία αυτά συμφέροντα μας  που κρίνουν το μέλλον μας;
Ποιος,  άλλωστε,  μπορεί ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο, να μας στείλει η Τουρκία πολυεθνικές εταιρείες με τις οποίες θα έχει ήδη συμβληθεί έν αγνοία μας και θα βάλει έτσι, δια της πλαγίας, χέρι στα κοιτάσματα μας;  Φαντασθείτε το μέγεθος της πλάνης μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όπως είναι εξ’ ίσου δυνατό τα κοινά συμφέροντα των πολυεθνικών,  να τις οδηγήσουν, μια μέρα, σε σύμπηξη κοινού μετώπου και ν’ ασκήσουν ομαδικά πίεση στη μικρή μας αδύναμη Κύπρο και να διεκδικήσουν αυθαίρετα βελτίωση των όρων των συμβολαίων τους σε βάρος μας.  Ποιες δυνατότητες μπορεί να έχει η Κύπρος ν’ αντιδράσει;  Ουδεμία.
Το κυριότερο όμως είναι ότι η κάθε μία από τις πολυεθνικές εταιρείες που θα συμβληθεί μαζί μας θα διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες, γεωτρήσεις και αντλήσεις τους.  Είναι φυσικό και επόμενο να επισπεύσουν την άντληση των κοιτασμάτων για να καλύψουν τα έξοδα τους και ν’ αποκομίσουν τα κέρδη τους για να τελειώνουν  όσο γίνεται πιο γρήγορα και να μετακινηθούν αλλού.   Έτσι σε 15-20-25 χρόνια θα εξαντληθεί ο φυσικός αυτός πλούτος, εξ υπαιτιότητας μας, ο οποίος δεν μας ανήκει και θα μας καταριούνται τα παιδιά και τα εγγόνια μας.   Να έχουμε υπόψη μας ότι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, εισάγουν για τις ανάγκες τους και διατηρούν τα κοιτάσματα τους ως ασφάλεια για το μέλλον.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι, για πολλούς και διάφορους λόγους, που έχουμε εκθέσει σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, επιβάλλεται να περιορισθούμε στο  «Αφροδίτη»  που από μόνο του είναι αρκετό να συντηρήσει τη μικρή μας οικονομία για το υπόλοιπο του τρέχοντος αιώνα  και να το χρησιμοποιήσουμε για εκπαίδευση μας.  Ν’ αποκτήσουν οι άνθρωποι μας γνώσεις και εμπειρίες, ώστε όταν θα είμαστε έτοιμοι με τα ορθά αναπτυξιακά έργα που θ’ απαιτούν νέα κεφάλαια για υλοποίηση τους, τότε  μόνο  να προχωρήσουμε σε νέες γεωτρήσεις, όταν θα έχουμε και τις αναγκαίες γνώσεις και εμπειρίες.  Στόχος μας άλλωστε θα πρέπει να είναι να   βιομηχανοποιούμε όσο γίνεται περισσότερο από το φυσικό μας αέριο και να το διαθέτουμε ως finished product, σε πολλαπλάσια τιμή, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και χημικά προϊόντα, από τη βιομηχανοποίηση του φυσικού αερίου, αντί να το πωλούμε ως πρώτην  ύλη σε πολύ χαμηλότερη τιμή.  Μ’ αυτό τον τρόπο θα ανοιγούν τεράστιος αριθμός θέσεων αμοιπτικής απασχόλησης για καλύτερες μέρες του ανθρώπινου μας δυναμικού.  
Θα ήταν φρόνιμο να εξασφαλίσουμε έγκαιρα από τη Νορβηγία – που έχει αποδειχθεί η σοφότερη παραγωγός υδρογονανθράκων – την απαραίτητη τεχνική βοήθεια,  (know-how)  για ν’ αποφύγουμε τα λάθη των αρχαρίων.   
Προέχει όμως, όπως είπαμε, η σωτηρία μας από τη μπότα του κατακτητή.  Γι’ αυτό τα οικονομικά μπορούν να μπουν σε δεύτερη μοίρα.  Πρώτιστο χρέος μας είναι  να σπεύσουμε, ως θέμα υψίστης προτεραιότητας, να συμβληθούμε με ισχυρές χώρες της ΕΕ προς συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων  μας.  Τότε μόνο, όταν θα έχουμε συμμαχήσει με ισχυρούς εταίρους της ΕΕ, θ’ ανατείλει η ελπίδα στο λαό μας για  ένα υποσχόμενο  καλύτερο ειρηνικό μέλλον.            
Κάνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση μας και προς όλα τα κόμματα, να εγκύψουν με κάθε προσοχή στην ιδιαίτερα λεπτή αυτή  πτυχή της εθνικής μας υπόθεσης σε συνδυασμό και ενισχυμένοι από τα κοιτάσματα μας φυσικού αερίου, υπό την σκέπη της ΕΕ.  
Να προσεγγίσουν χωρίς περαιτέρω  καθυστέρηση μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είπαμε, και να εξασφαλίσουμε τη συμμαχία τους, με αντάλλαγμα  τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας.  Σύμφωνα με υπάρχουσες σαφείς πληροφορίες, μια τέτοια επίσημη κρατική κίνηση μας θα βρει ορθάνοικτες τις πύλες  της  ΕΕ.  
Και αφού δια της σύναψης τέτοιων συμμαχιών με την ΕΕ,  διασφαλίσουμε τα νώτα μας,  να προγραμματίσουμε  σωστά τη διαχείριση των υδρογονανθράκων μας πάντα  με γνώμονα την εξασφάλιση από την ΕΕ στήριξης  για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύση του Κυπριακού.
Τότε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην εγκατάλειψη της μάταιης και αποδεδειγμένα στρεβλής πορείας των ατελέσφορων ενδοκυπριακών συνομιλιών που  οδηγούν,  με μαθηματικήν ακρίβεια,  τον Κυπριακόν  Ελληνισμό στο βάραθρο και στον αφανισμό.          
Με πλήρη συναίσθηση των φοβερών κινδύνων που επικρέμονται,  ν’ αλλάξουμε πλεύση και με λάβαρο μας το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο,  όπως αναφέραμε πιο πάνω,     να προβούμε σε μια παγκόσμιαν εκστρατεία ενημέρωσης.
Είναι πάνω σε αυτές τις σαφείς γραμμές, τις μόνες υποσχόμενες την ελπίδα για δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα πρέπει να επικεντρωθούμε και ν’ αξιώσουμε  δέσμευση για συμμόρφωση από τα Κόμματα και τους υποψήφιους Προέδρους, κομματικούς  ή ανεξάρτητους,  για να δικαιούνται την ψήφο μας, τις ψήφους των 200,000 απελπισμένων προσφύγων μας και εκείνου του 35% της αποχής, που μόνο με τη γραμμή αυτή,  πιστεύουμε,  θα τις κερδίσουν.  Ακόμα να βεβαιώσουν το εκλογικό σώμα για την ξεκάθαρη ελληνοχριστιανική προσήλωση του κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει από τις εκλογές.
Πρέπει η νέα μας κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, σεβόμενη τον διακαή πόθο του λαού μας για επιστροφή στα κατεχόμενα μας εδάφη αλλά και ανταποκρινόμενη στο όραμα του πονεμένου λαού μας και ιδιαίτερα των νέων μας, ν’ απολαύσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, την πραγματική Δημοκρατία, την ειρήνη και ευημερία, να εγκαταλείψουν την μάταια πορεία που επί μισό αιώνα μας οδηγούν οι εχθροί μας και τα συμφέροντα τους στον εξανδραποδισμό των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων.  Με αποφασιστικότητα και πίστη να υιοθετήσουν τη νέαν ελπιδοφόρο πλεύση με λάβαρο την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύση που είναι ένα μήνυμα/αίτημα ξεκάθαρο, κατανοητό και δίκαιο και δεν μπορούν να μας το αρνηθούν διότι είναι ήδη κεκτημένο μας δικαίωμα, ως κράτος μέλος της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι, γνωρίζοντες από  προσωπική τους πείρα πόσο δίκαιο  για  όλους τους κατοίκους της ΕΕ είναι,  δεν θα μπορούν ούτε δικαιούνται να μας το αρνηθούν.    
Εάν δε η Τουρκία διαφωνήσει, που σίγουρα αυτό θα πράξει, θ’  αποκαλύπτεται  έμπρακτα, ότι το ενδιαφέρον της δεν είναι η προστασία και ευημερία των ΤΚ αλλά επιδίωξη της είναι η υλοποίηση των δικών της, κατακτητικών στρατηγικών σχεδίων σε βάρος της ανυπεράσπιστης Κύπρου.
Και για  ν’ αποδείξουμε στη διεθνή κοινή γνώμη  έμπρακτα τις πραγματικές προθέσεις και τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος μας δεν έχουμε εμείς να πούμε ουδέ μία δική μας λέξη.  Απλώς να παραθέσουμε αυτολεξεί τις δηλώσεις, τις άπειλες,  τις ύβρεις των Τούρκων Ηγετών, δηλ. της ίδιας της επίσημης Τουρκίας. 
Επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατό να συντάξουμε και να εκδώσουμε ένα ειδικό βιβλίο, μεταφρασμένο στις κυριότερες ξένες γλώσσες, στο οποίο να καταγράψουμε κατά ημερομηνία με κάθε λεπτομέρεια τις δηλώσεις και απειλές ενός εκάστου των Τούρκων Ηγετών  για  τις επίβουλες  βλέψεις τους σε βάρος της Κύπρου.
(α) Ν’ αρχίσουμε από περικοπές του βιβλίου του Νιχάτ Εριμ  «Η Κύπρος απ’ όσα είδα και απ’ όσα ξέρω» το οποίο συνέγραψε με καθοδήγηση συνενόχων τους και καλύπτει την περίοδο 1955 – 1976 και εξυπηρέτησε τα σχέδια τους  για ανάμιξη της Τουρκίας στο Κυπριακό.
(β) Να παραθέσουμε τις σχετικές περικοπές του βιβλίου του Αχμέτ  Νταβούτογλου «Στρατηγικό βάθος, η θέση της Τουρκίας»  που μαρτυρούν τα συγκεκριμμένα κατακτητικά σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.  Να μη παραλείψουμε την θρασείαν  ρήση του:  «Και να μην υπήρχε στην Κύπρο ουδέ ένας  Τούρκος θα τον ανακαλύπταμε ως  έρισμα της υλοποίησης των  στρατηγικών  μας σχεδίων» . 
Και τα δύο αυτά βιβλία αποτελούν το «κοράνιο» της Τουρκίας για τα επεκτατικά στρατηγικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου, για επανακατάκτηση της.
Στη συνέχεια να παραθέσουμε με σχολαστιτότητα και κατά ημερομηνία, όλες και την κάθε μία ξεχωριστά τις δηλώσεις των:  (1) Προέδρου Αβδουλάχ Γκιούλ   (2) Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερτογάν, (3) Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου,  (4) Υπουργού για θέματα  ΕΕ,  Εγκεμέν Μπαγίς, ακόμα και παλαιότερων Τούρκων Ηγετών.
Να συμπεριλάβουμε και τις αντίστοιχες δηλώσεις των ΤΚ Ηγετών (1) Φαζιλ Κουτσιουκ, (2) Ραούφ Ντεκτάς (3) Μεχμέτ  Αλί  Ταλάτ  (4) Ντερβίς  Ερογλου  και άλλων.  
Το βιβλίο αυτό, να προωθήσουμε προς τις κυβερνήσεις και τις Βουλές όλων των Κρατών του κόσμου, σε όλους τους Αρμόδιους του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ,  της Ευρωβουλής και κάθε άλλου Διεθνούς Οργανισμού   και  σ’ όλα τα Κέντρα Αποφάσεων αλλά και στο ευρύ κοινό με ηλεκτρονικά μέσα.
Και καταληκτικά να ερωτούμε τον αναγνώστη:
Μετά από όλα αυτά τα αδιάψευστα ντοκουμέντα που έχετε διαβάσει που μαρτυρούν τα σχέδια της Τουρκίας, δια στόματος  των Ηγετών της,  που πόρρω απέχουν από το υποτιθέμενο πνεύμα συναλλαγής των συνομιλιών, τι θα κάνατε εσείς αν βρισκόσασταν στη θέση μας;
Βλέπετε έστω και την παραμικρή δυνατότητα η μικρή Κύπρος να μπορέσει δια των συνομιλιών στις οποίες ρυμουλκείται ακών – άκων  με την πανίσχυρη και κακόπιστη Τουρκία να καταλήξει ποτέ σε δίκαιη και βιώσιμη λύση;  Ασφαλώς  θα συμφωνείτε ότι είναι αδύνατο.
Επομένως κάνουμε έκκληση προς τα Δημοκρατικά σας αισθήματα και αναμένοντες να συμφωνείτε ότι η μόνη εναπομείνασα δυνατή δίκαιη, Δημοκρατική και βιώσιμη λύση για την Κύπρο και όλους τους κατοίκους της, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΚ, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά, κάτω από την αιγίδα της ΕΕ, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Το βιβλίο αυτό να κυκλοφορήσει και στην Κύπρο για να το διαβάσουν  και μερικοί αιθεροβάμονες δικοί μας, με την ελπίδα  να προσγειωθούν κάποτε.