Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δίκαιη και Λειτουργική Λύση του Κυπριακού δια της Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου



08, Φεβρουαρίου, 2013

Εξοχότατο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ
Κύριο,  Μπαν  Κι-μουν
United Nations Headquarters
760  United Nations Plaza,
New York,  New York  10017
United States of America


Εξοχότατε,


Δίκαιη και Λειτουργική Λύση του Κυπριακού
δια της Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου

Με αφορμή πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ, κι εσείς προσωπικά, για τον νέο γύρο διαβουλεύσεων μετά την εκλογή του νέου Προέδρου μας, διερευνάτε νέες ατραπούς προς αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, σας απευθύνουμε την παρούσα και αιτούμεθα την ευγενική προσοχή σας.  

Προφανώς έχετε κι εσείς διαπιστώσει, όπως όλοι μας, ότι η επί μισό σχεδόν αιώνα ακολουθηθείσα μέχρι σήμερα πορεία άκαρπων ενδοκυπριακών συνομιλιών, έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και οδηγεί από το κακό στο χειρότερο, οδεύουσα στο πουθενά.  Θα έχετε κι εσείς πεισθεί πλέον ότι επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης, την οποία σήμερα αναζητείτε.

Οι διαχρονικές, μαξιμαλιστικές, αυθαίρετες και παράνομες θέσεις και απαιτήσεις των Τούρκων Ηγετών δεν πρέπει ν’ αφήνουν ούτε και σε σάς, πιστεύουμε, την παραμικρή ελπίδα και προοπτική για μια συμφωνημένη δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ασφαλώς είσθε ενήμερος ότι όλοι οι εκάστοτε Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί  Εξωτερικών και άλλοι Ηγέτες της Τουρκίας, έχουν συστηματικά, επίμονα και με σαφήνεια διακηρύξει ανοικτά, δια ζώσης και δια γραπτού λόγου – βιβλίων και άλλων εγγράφων – ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένα στρατηγικά επεκτατικά σχέδια, και  στοχεύει ν’ αποκομίσει η ίδια τεράστια πολιτικοστρατιωτικά οφέλη σε βάρος της Κύπρου, τα οποία φυσικά δεν είναι ποτέ δυνατόν να γίνουν αποδεκτά από μέρους της  ελληνοκυπριακής  πλευράς.

Ακόμα και προχθές, μιλώντας στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κύριος Ερτογάν, ισχυρίσθηκε: «Δεν υπάρχει χώρα που να λέγεται Κύπρος.»  Ένα μήνα προηγουμένως, ο Πρόεδρος Γκιούλ είχε εξαπολύσει ακατανόμαστες απειλές εναντίον της Κύπρου, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν παύει να εκτοξεύει αλλεπάλληλα απειλές και να διεκδικεί παράνομα δικαιώματα σε βάρος μας.  Σε πλείστες άλλες φορές, οι ίδιοι και άλλοι Τούρκοι Ηγέτες ξεστόμιζαν πολύ χειρότερες ύβρεις και διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας. 

Ακόμα και ο προκλητικότατος σχηματισμός τεραστίων διαστάσεων, τουρκικής σημαίας στην πλευρά του Πενταδακτύλου, έγχρωμης και έντονα φωταγωγημένης τα βράδια, ορατής από την μισή Κύπρο και η οποία για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες αποτελεί πολύαιχμο  στιλέτο στην καρδιά του κάθε θύματος της τουρκικής κατοχής, και κάθε Έλληνα, και το οποίο στριφογυρίζει στη ήδη ματωμένη καρδιά του, κάθε φορά που την ατενίζει, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες πόρρω απέχουν από συμπεριφορές που δείχνουν διάθεση προς εξεύρεση λύσης.  Πώς μπορεί ν’ αναμένει κανείς δίκαιη συμφωνία με αυτούς τους ανθρώπους;  

Ενώ παράνομα κατέχουν τη μισή Κύπρο μετά από αιμοσταγή εισβολή με 40,000 εξαγριωμένους και πάνοπλους στρατιώτες σε μιαν ανοχύρωτη μικρή Νήσο, σκότωσαν χιλιάδες αθώους, βίασαν και εξεδίωξαν  βίαια το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και τους στερούν για 38 τώρα  χρόνια τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.   Παρ’  όλα  αυτά, βγαίνουν και από πάνω προσποιούμενοι τους παραπονούμενους.  

Αντί να απολογηθούν για τις μαζικές σφαγές και τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν στη Κύπρο καθώς και την απάνθρωπη μεταχείριση 200,000 άοπλων αθώων ανθρώπων, συνεχίζοντες να κατέχουν και να μας στερούν τη μισή μας πατρίδα, εκφράζονται συνεχώς με αδυσώπητο μίσος εναντίον μας, ωσάν να είναι οι Ελληνοκύπριοι που κάναμε την εισβολή και τις σφαγές στην Τουρκία. 

Οι επεκτατικές συμπεριφορές και τα άνομα και υποχθόνια σχέδια της Τουρκίας είναι ο μόνος λόγος που παρεμποδίζει την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγονται οι ενδοκυπριακές συνομιλίες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΟΗΕ, τους εκάστοτε Γενικούς Γραμματείς του, και εσάς προσωπικά.

Οι απροκάλυπτα απαράδεκτοι διεκδικητικοί όροι και οι εξουθενωτικά ολέθριες για μας τους Ελληνοκύπριους απαιτήσεις της Τουρκίας, που αποδεικνύουν αδιαλλαξία και υστεροβουλία για  χειρότερα, δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να γίνουν αποδεκτά από το 82% των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της Νήσου, γιατί τυχόν αποδοχή τους θα σήμαινε τον οριστικό αφανισμό του πανάρχαιου Κυπριακού Ελληνισμού.

Εμείς οι Ελληνοκύπριοι, Εξοχότατε, συνεχώς διακηρύττουμε με ειλικρίνεια και με όλη τη δύναμη της ψυχής, ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να δεσμευθούμε πως αποδεχόμαστε ασμένως και απεριφράστως να συμβιώσουμε με τους γηγενείς γνήσιους Τουρκοκυπρίους, με ίσα δικαιώματα, όπως ζουν οι λαοί σ’ όλες τις δημοκρατικές χώρες, όπου υπάρχουν μειονότητες.

Δεν ζητούμε οποιανδήποτε εύνοια ή προνόμιο επειδή είμαστε η μεγάλη πλειοψηφία του 82% του πληθυσμού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι μόνο το 18%, αλλά και δεν θα δεχτούμε ποτέ η πλειοψηφία να υποβιβαστεί σε μειονότητα και η μειονότητα να έχει υπερπρονόμια σε βάρος της πλειονότητας που θ’ ανατρέπει τους όρους δικαίου, μόνο και μόνο γιατί έτσι απαιτεί η Τουρκία για να επιτύχει τα άνομα κατακτητικά  της σχέδια.  Θέλουμε να ζήσουμε  ειρηνικά ίσοι προς ίσους με τους  συμπατριώτες  μας  Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία όμως, όπως ασφαλώς διαπιστώνετε κι’ εσείς, δεν είναι λύση που επιδιώκει, είναι κατάκτηση της Κύπρου που σχεδιάζει, κάτι που ασφαλώς δεν θα ευρίσκει ούτε εσάς σύμφωνους. 

Επί τούτου,  επιτρέψατέ μας, Εξοχότατε, να υποβάλουμε ταπεινά υπό την κρίση σας την ακόλουθη εισήγηση, που πιστεύουμε πως αν την υιοθετήσετε, με το κύρος και την ισχύ του ΟΗΕ και τη δική σας προσωπικά, θα δώσει  την ιδανική δημοκρατική λύση για όλους τους Κυπρίους, την οποία κανείς άνθρωπος καλής πίστεως,  που πραγματικά  επιθυμεί σωστή, δίκαιη και διαρκή για όλους τους Κυπρίους λύση, δεν μπορεί να την απορρίψει.

Η εισήγηση: 
Να εφαρμοσθεί σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας το Ευρωπαϊκό  Κεκτημένο ως λύση του Κυπριακού.   

Ως ισότιμο  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Κύπρος, τούτο  είναι ήδη κεκτημένο δικαίωμα και μάλιστα υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να το εφαρμόσει.  Μια τέτοια λύση, δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, θα είναι η ιδανική δημοκρατία, όπως αναφέραμε. Θα προσφέρει ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία σε όλους  τους Κυπρίους.   

Το γεγονός  δε ότι 500 εκ. Ευρωπαίοι ζουν σήμερα ειρηνικά και ευημερούν υπό το καθεστώς του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ορθότητας, της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας της εισήγησης μας αυτής. Επομένως, δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί και να γίνει πιστευτός, ότι οι 100,000 Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με καθεστώς που κάνει τα 500 εκ. Ευρωπαίων ευτυχείς. 

Τώρα  μάλιστα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, Θεία Προνοία, προικισθεί με τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εάν εφαρμοσθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ως λύση, όλοι οι Κύπριοι, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των Τουρκοκυπρίων, θα εξασφαλίσουν μια ζηλευτή ζωή, νοουμένου βεβαίως ότι η Τουρκία θα μας αφήσει ήσυχους και θα παύσει να επεμβαίνει, κυνηγώντας δικά της συμφέροντα σε βάρος της Κύπρου.

Άλλωστε, εάν  η Τουρκία  αποδεχθεί  την δίκαιη αυτή λύση του Κυπριακού, θ’ ανοίξει και για την ίδια ο δρόμος της ένταξής της στην ΕΕ, και έτσι  θα βρεθεί  στην ίδια οικογένεια της ΕΕ,  και θα έχει λόγο στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Πιστεύοντας απόλυτα στην σοφία με την οποία έχει προδιαγραφεί η αποστολή του ΟΗΕ, η οποία ως κεντρικό της μέλημα έχει, και πρέπει να έχει, την επιβολή της δικαιοσύνης και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης δια του αντικειμενικού χειρισμού των διεθνών προβλημάτων, ευελπιστούμε, Εξοχότατε, ότι, ενεργούντες μέσα στα διακηρυγμένα πλαίσια αρχών και αξιών του ΟΗΕ, θα δώσετε  επιτέλους  ένα αίσιο  τέλος στον  δυσβάστακτο  πόνο που για δεκαετίες ταλανίζει τον λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, και άλλες μειονότητες
Έτσι, ο ΟΗΕ, λύνοντας δίκαια και αποτελεσματικά,  με τον εύκολο και πρακτικό αυτό τρόπο, ένα χρονίζον διεθνές πρόβλημα. θα έχει επιτελέσει ένα θεάρεστο Έργο, αποκαθιστώντας στον Κυπριακό λαό την χαμένη του ευτυχία.


Με τιμή,

Φώτος  Ια.  Φωτιάδης,  Ph.D.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Προέχει, υπέρ πάντων, η σωτηρία της πατρίδας μας * Σφάλμα μέγιστο η επιχειρούμενη εσπευσμένη νέα μαζική αδειοδότηση πέντε ακόμη οικοπέδων της ΑΟΖ μας.


 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς: 
  1. Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας                              κ. Δημήτρη Χριστόφια
  2. Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’
  3. Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου
  4. Υπουργικό  Συμβούλιο
  5. Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιο Πρόεδρο κύριο  Νίκο Αναστασιάδη
  6. Κύριο  Σταύρο Μαλά, υποψήφιο Πρόεδρο
  7. Κύριο  Γιώργο Λιλίκα, υποψήφιο Πρόεδρο
  8. Προς όλα τα Πολιτικά Κόμματα
  9. Κυπριακόν  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
  10. Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου
  11. Τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Κύπρο κ. 0 Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη
  12. Προς όλους τους Πρέσβης των χωρών μελών της ΕΕ.
  13. Σώμα Επίτιμων Προξένων Κύπρου 
Το υπόμνημα αυτό δημοσιοποιείται επίσης προς ενημέρωση της κοινής γνώμης που είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη.





ΔΙΑΣΚΕΨΗ  ΜΜΕ
Δευτέρα,  21 Ιανουαρίου, 2013
Λευκωσία

Φώτου  Ια.  Φωτιάδη, Ph.D

Θέμα:

Προέχει,  υπέρ πάντων,  η σωτηρία
της πατρίδας μας
*
Σφάλμα μέγιστο η επιχειρούμενη εσπευσμένη νέα μαζική
αδειοδότηση πέντε ακόμη οικοπέδων της ΑΟΖ μας.
*****

Η αδικαιολόγητη σπουδή για αδειοδοτήσεις πέντε ακόμη οικοπέδων της ΑΟΖ μας ομαδικά,  μας αναγκάζει να επανέλθουμε στο κομβικής σημασίας θέμα της σωστής  διαχείρισης των  θεόπεμπτων υδρογονανθράκων μας.

Υποστηρίξαμε επανειλημμένα ότι εκείνο που προέχει είναι  η  διά της δύναμης των υδρογονανθράκων μας, σωτηρία της πατρίδας  μας και όχι η πρόσκαιρη καλοπέραση της δικής μας γενιάς.

Άλλωστε ο φυσικός αυτός πλούτος δεν  μας ανήκει,  προορίζεται να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στο διηνεκές,  για τις επερχόμενες γενιές. 

Για να επιτύχουμε όμως τον ευγενή αυτό στόχο,  επιβάλλεται πρώτα εμείς, η δική μας γενιά και τώρα, πριν είναι αργά, να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πάνω σε ολόκληρη την  ΑΟΖ μας. Χωρίς τέτοια διασφάλιση  μπορεί ν’ αποδειχτεί άνθρακες  ο θησαυρός  μας, εν όψει των παράνομων, αδίστακτων απειλών και διεκδικήσεων της Τουρκίας.  Η διασφάλιση των δικαιωμάτων μας αυτών, που μπορεί με τον κατάλληλο χειρισμό να σώσει και την Κύπρο, δεν μπορεί  να επιτευχθεί χωρίς την εξασφάλιση ισχυρών συμμάχων, οι οποίοι κερδίζονται δυστυχώς μόνο δια της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, η μοίρα μάς ευνόησε και έχουμε σήμερα, στην πιο κατάλληλη στιγμή, τα πλούσια κοιτάσματα μας φυσικού αερίου και ίσως πετρελαίου, που μας δίνουν   τη δυνατότητα να  κερδίσουμε αυτούς τους πολύτιμους ισχυρούς συμμάχους. 

Αυτό πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα.  

Θα ήταν φρόνιμο μάλιστα,  ν’ αναζητήσουμε τους συμμάχους αυτούς, κατά προτίμηση, μέσα από τα αδελφά κράτη μέλη της ΕΕ,  στην οποία ανήκουμε και  με τα οποία έχουμε κοινά συμφέροντα.  Η ΕΕ έχει απόλυτη ανάγκη  το φυσικό μας αέριο, τόσο για κάλυψη αναγκών της όσο και για να συμβάλει σε μερική έστω απεξάρτηση της από τη Ρωσία.  Εμείς από την πλευρά μας, ευνοούμεθα διότι ως εκ της γειτνίασης  μας, η ΕΕ είναι  ο φυσικός πελάτης των υδρογονανθράκων μας.  Άρα υπάρχουν μεταξύ μας ύψιστα αμοιβαία  συμφέροντα και επομένως η συμφωνία μας μαζί τους θα είναι δίκαιη και βιώσιμη.  Δεν θα μας εκμεταλλευθούν.  Και δεν μιλούμε για  μιαν απλή εμπορική συμφωνία  αλλά για ευρείας εμβέλειας συμμαχία προς συνεκμετάλλευση όλων των κοιτασμάτων μας.  

Ο  μόνος μας όρος θα είναι να μας  στηρίξουν στην υλοποίηση του ήδη κεκτημένου μας δικαιώματος, ως μέλους της ΕΕ, της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου ως λύσης του Κυπριακού.  Μια τέτοια λύση  θα  λειτουργήσει ως ιδανική Δημοκρατία που θ’ αποδώσει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Κυπρίους, συμπεριλαμβανομένων και των ΤΚ.

Βάσανος της ορθότητας της επιλογής αυτής είναι το γεγονός ότι τα 500 εκ. πολιτών της ΕΕ ζουν  και ευημερούν με ασφάλεια δια της εφαρμογής  του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.  Αυτό αφαιρεί το δικαίωμα  αλλά και την πειστικότητα από τη Τουρκία  να ισχυρισθεί ότι οι 100.000 ΤΚ δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με το  ίδιο αυτό πολιτικό σχήμα  που ικανοποιεί  πλήρως 500 εκ. Ευρωπαίους  και στο οποίο η ίδια κάνει το παν να ενταχθεί.   

 Όταν δε λάβει κανείς υπ’ όψη ότι με τη συμβολή του πλούτου που θα φέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας, όταν φυσικά θα τους έχουμε εν τω μεταξύ διασφαλίσει, με τη συμμαχία για συνεκμετάλλευση τους με την ΕΕ,  όλοι οι Κύπριοι  θ’ απολαμβάνουν  ένα ζηλευτό επίπεδο ζωής που η Τουρκία δεν θα μπορούσε  ποτέ  να προσφέρει στους ΤΚ.   

Το ισχυρότατο αυτό χαρτί μας και από μόνο του, προβαλλόμενο επιδέξια διεθνώς, θ’ αφαιρούσε  τον αέρα από τα πανιά της Τουρκίας και θα εξουδετέρωνε όλα  τα σαθρά προσχήματα  τής ιδίας και των υποβολέων και υποστηρικτών της.

Θα πάψουν και οι διάφοροι να βυσσοδομούν, στοχεύοντες να εμπλέξουν στα πλοκάμια τους και το δώρον μας αυτό του Θεού και να το καταχωνιάσουν ρίχνοντας κι’ αυτό στον δαιδαλώδη λαβύρινθο των ατέρμονων και αναποτελεσματικών, για μισό αιώνα, ενδοκυπριακών συνομιλιών, λόγω της παροιμιώδους στρεψοδικίας και των ακόρεστων επεκτατικών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Μόνο με την προσδοκώμενη στήριξη  ισχυρών συμμάχων, ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ, που θα έχουν λόγο και συμφέρον να σταθούν δίπλα μας, θα μπορούσαμε  να  βάλουμε φραγμό στην ακατάσχετη  βουλιμία της Τουρκίας και θα σώζαμε μια για πάντα τη λατρευτή πολύπαθη  μικρή μας πατρίδα.

Μπροστά στη σωτηρία της πατρίδας δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο να βαρύνει  περισσότερο. Οι πρόγονοι μας έλεγαν: «Eλευθερία κι ας τρώμε ξερό ψωμί».

Η επιλογή  συμμαχίας με την ΕΕ δεν είναι τυχαία.  

Εκτός των πλείστων όσων πλεονεκτημάτων που θα συνοδεύουν τυχόν  συμμαχία μας με την ΕΕ, όπως έχουμε αναλύσει,  η ΕΕ είναι ένας πολυδύναμος Όμιλος Κρατών με τον οποίον η Τουρκία, για χιλίους και ένα λόγους δεν θα ήθελε ποτέ, ούτε θα μπορούσε να μπει σε αντιδικία και αντιπαλότητα. 

Γι’ αυτό, πιστεύουμε, ότι είναι σφάλμα μέγιστο η άκαιρη, και κακώς, κάκιστα επιχειρούμενη σήμερα μαζική αδειοδότηση των πέντε καλύτερων, τον ανθό από τα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ μας - το φιλέτο μας -  όπως τα  χαρακτηρίζει η ίδια η Κυβέρνηση. 

Με την αποξένωση των πέντε αυτών, των πλουσιότερων, οικοπέδων μας,  εγκληματικά αποδυναμώνουμε, μάλλον εξουδετερώνουμε,  εμείς οι ίδιοι, το μοναδικό θεόπεμπτο όπλο που θα μπορούσε χρησιμοποιούμενο κατάλληλα,  να μας κερδίσει τη σωτηρία της πατρίδας μας.   Και είναι το μόνο, δεν θα έχουμε άλλην ευκαιρία.


Για να έχει βαρύτητα ο λόγος και η πρόταση μας,  όταν θα προτείνουμε τη συμμαχία μας με την ΕΕ, πρέπει να έχουμε ελεύθερα και τα 12 υπόλοιπα οικόπεδα μας και όχι μόνο τα πτωχότερα, τα μισά από τα οποία διεκδικεί ήδη η Τουρκία.  Τι τότε θα προσφέρουμε για να κερδίσουμε τη σωτήρια συμμαχία μας με  την ΕΕ πάνω στην οποία κτίζουμε όλες μας τις ελπίδες για το μέλλον μας;  Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι είναι σφάλμα μέγιστο η νέα αδειοδότηση.

Και δεν  χρειαζόμεθα  σήμερα την αδειοδότηση πρόσθετων  οικοπέδων, ούτε είμαστε άλλωστε σε θέση να διαχειρισθούμε ικανά και επωφελώς  τα  τεράστια συμφέροντα μας έναντι των  πολυεθνικών εταιρειών, που η κάθε μια διαθέτει στρατιά εμπειρογνωμόνων ενώ εμείς κάνουμε ακόμα τα πρώτα ασταθή βήματα μας. 


Ούτε διαθέτουμε τις αναγκαίες υποδομές και εμπειρίες για εξειδικευμένες διαπραγματεύσεις προς σύναψη τέτοιων κολοσσιαίων συμβάσεων,  ούτε, κυρίως, να εξασκήσουμε στην κατάλληλη στιγμή τον απαραίτητο ενδελεχή έλεγχο του κόστους της κάθε μιας  των  πέντε γεωτρήσεων μαζί, και αργότερα των αντλήσεων  και από τα έξι  οικόπεδα μας  ταυτόχρονα, για να είμαστε βέβαιοι και ασφαλείς ότι τηρούνται πιστά τα συμφωνηθέντα για προστασία των  συμφερόντων της χώρας  μας.  

Πρόκειται περί δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι αστεία, και ο πειρασμός είναι τεράστιος. 

Σοφό θα ήταν, επομένως, το επαναλαμβάνουμε, να  περιορισθούμε, προς το παρόν, στο οικόπεδο 12,    που από μόνο του,  αν το διαχειρισθούμε με σωφροσύνη, μπορεί να μας συντηρήσει,  για πάνω από 100 χρόνια. Αφού, εν τω μεταξύ διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα,  πάνω σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας, όπως έχουμε εξηγήσει, τότε ας προχωρήσουμε  σε περαιτέρω αδειοδοτήσεις.  


Δεν μεμφόμαστε τις ξένες Εταιρείες.  Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι.  Εμείς πρέπει να προσέξουμε τον μοναδικό αυτό, once in a life-time, θησαυρό μας, ως κόρην οφθαλμού. 

Τα δε 150 – 200 εκ. Ευρώ που προσδοκούμε να εισπράξουμε ως προκαταβολή για τα συμβόλαια των 5 οικοπέδων είναι παρωνυχίδα μπροστά στα €17.5  και  κατ’  άλλους  €26 δισεκατομμύρια των αναγκών μας.  Δεν αποτελούν καθόλου κίνητρο ούτε δικαιολογία.

Θα μας πουν ότι με  μόνο το “Αφροδίτη” δεν θα έχουμε αρκετό φυσικό αέριο για οικονομική μονάδα υγροποίησης. Λάθος. Οι μονάδες υγροποίησης έρχονται σε “trains”.  Αρχίζεις με ένα ή δύο και προσθέτεις στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες σου περισσότερα.  Μπορεί να έχεις κάπως υψηλότερο κόστος παραγωγής με μικρότερη μονάδα αλλά μπροστά στο ότι  διακυβεύεται,  η τύχη της χώρας  και του λαού μας, η μικρή διαφορά στο κόστος είναι αμελητέα.



Έχουμε άλλωστε τη δυνατότητα συνεργασίας  στο θέμα  αυτό με το Ισραήλ  το οποίο μας έχει απόλυτη ανάγκη ως την μόνη δίοδο εξαγωγής του φυσικού του αερίου και συνεπώς θα μπορέσουμε, με επιδέξιους χειρισμούς, να εξασφαλίσουμε συμφέροντες όρους. 

Στο έργο  αυτό,  όπως  και στους αγωγούς, που θα ελέγχουν στη ουσία τον εθνικό μας αυτό πλούτο, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.  Αμφότερα τα ουσιώδη αυτά έργα θα πρέπει να παραμείνουν οπωσδήποτε υπό τον απόλυτον έλεγχο της Κύπρου.  

Συνεργασία επομένως με το Ισραήλ στο τερματικό υγροποίησης ναι, θα πρέπει όμως να προϋποθέτει όπως  το Ισραήλ  συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοδότηση μόνο του Έργου, όπως και άλλοι βασικοί αγοραστές, με εξόφληση όμως του δανείου τους  δια της παροχής από μέρους μας υπηρεσιών μέσω της μονάδας υγροποίησης και όχι δια σοβαρής συμμετοχής ξένων στο ιδιοκτησιακό της μονάδας. 

Με κανένα τρόπο δεν πρέπει τα κεφαλαιώδους σημασίας αυτά έργα να περάσουν σε ξένα χέρια.  

Με την στήριξη  της Κυβέρνησης  άλλωστε  και τη δύναμη των ίδιων των κοιτασμάτων μας είναι  αμφότερα  bankable.  

Σήμερα  επιβάλλεται, ως πρώτο μας βήμα  να προσεγγίσουμε επειγόντως την ΕΕ σε αναζήτηση συμμαχίας όπως την έχουμε προδιαγράψει.  Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα βρούμε ορθάνοικτες τις πύλες. Μας αναμένουν.

Όταν με το καλό  εδραιώσουμε μια τέτοιας  δυναμικής  συμμαχία με την ΕΕ ή με κράτη μέλη της,  θα έχουμε πρωτίστως διασφαλίσει για πάντα τα κυριαρχικά μας   δικαιώματα για όλην την ΑΟΖ μας και τον φυσικόν μας πλούτο στο ακέραιο. 

Δια της εφαρμογής δε του Ευρωπαϊκού  Κεκτημένου, με στήριξη της ΕΕ, θα επιτύχουμε την ιδανική δημοκρατική λύση του προβλήματος μας  και δι’ αυτής  τη σωτηρία της πατρίδας μας.  



Τότε από κοινού με τους Ευρωπαίους  συμμάχους μας και από θέσεως πλέον ισχύος - θα διαπραγματευόμαστε όχι πια ως η λιλιπούτια Κύπρος αλλά ως η πανίσχυρη ΕΕ, με μεγαλύτερες αξιώσεις  προς όφελος μας – τότε και μόνο τότε, να προχωρήσουμε, με απόλυτη διαφάνεια, στην  πρόσκληση πολυεθνικών για αδειοδότηση και άς επανέλθουν τότε οι Εταιρείες.  Η ακόμη καλύτερα, ακολουθώντας το σοφό παράδειγμα της Νορβηγίας,  να ετοιμάσουμε και δική μας εταιρεία για το σκοπόν αυτό.  

Πάντα  όμως,  ένα μόνο οικόπεδο κάθε φορά, και τότε μόνο  μάλιστα, όταν θα έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει τα  αναπτυξιακά έργα  εκείνα,  που θα απορροφούν κατά έναν ωφέλιμο τρόπο τα εισοδήματα μας που θα προκύπτουν και δεν θα στοιβάζουμε  κολοσσιαία αδρανή  κεφάλαια που θα είναι πειρασμός  για πειραματισμούς,  σπατάλες, ίσως και για διαφθορά.  

Στα αναπτυξιακά αυτά έργα πρέπει να περιλαμβάνονται χημικές, ηλεκτροπαραγωγικές  και άλλες βιομηχανίες, που θα καταναλώνουν φυσικό αέριο για να πωλούμε το φυσικό μας αέριο σε πολλαπλάσια τιμή ως βιομηχανοποιημένα προϊόντα  και όχι  ως πρώτην ύλην.  
Ενεργούντες με το σοφό αυτό τρόπο, τη στιγμή που θα εξαντλείται ο πλούτος ενός κοιτάσματος μας ανεπιστρεπτί, θα τον έχουμε ήδη αντικαταστήσει με παραγωγικές βιομηχανίες ή άλλες ορθά μελετημένες επενδύσεις ώστε ο πλούτος να επαυξάνεται συνεχώς για να εξασφαλίσουμε έτσι στο διηνεκές ένα λαμπρό μέλλον για τους απογόνους μας που θα μας ευλογούν.

Θα λύσουμε τότε οριστικά και το ψυχοφθόρο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας.  

Θα είναι εγκληματικό λάθος, επομένως, άν προχωρήσουμε τώρα με την αδειοδότηση των πέντε οικοπέδων.  Θα μας καταριούνται  οι γενεές που  θ’ ακολουθήσουν γιατί θα τις έχουμε στερήσει το λαμπρό  μέλλον  που σίγουρα  θ’ απολάμβαναν αν είχαμε χειρισθεί σοφότερα τον φυσικόν αυτό πλούτο  ΤΟΥΣ.  Και δεν θα υπάρχει  χρόνος για μεταμέλεια ούτε  φυσικά για επανόρθωση.  Τα κοιτάσματα εξαντλούνται δια παντός και δεν επανέρχονται.  


Το κυριότερο όμως είναι ότι θα χάσουμε μια για πάντα την μοναδική ευκαιρία να σώσουμε την πατρίδα μας και θα είμαστε ασυγχώρητοι.

Καλούμεθα, πριν είναι αργά, να  αναθεωρήσουμε τα αβασάνιστα σχέδια μας στο κεφαλαιώδες αυτό εθνικό θέμα.

Είμεθα στη διάθεση σας για τυχόν περαιτέρω επεξηγήσεις  επί των ταπεινών αυτών εισηγήσεων μας.
                
Φώτος  Ια. Φωτιάδης

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Μερικές Υπεραγορές Ωρολογιακές Βόμβες Αιτία το ελαττωματικό σύστημα πληρωμών τους προς τους προμηθευτές τους


Μερικές  Υπεραγορές Ωρολογιακές  Βόμβες
Αιτία το ελαττωματικό σύστημα πληρωμών τους 
προς  τους προμηθευτές τους
----------------------


Του Φώτου Ια. Φωτιάδη, Ph.D


Οι τραυματικές εμπειρίες που ζει η κοινωνία μας αυτές τις μέρες λόγω της κρίσης πληρωμών σε συγκεκριμένη αλυσίδα υπεραγορών αποκαλύπτουν μια ανισορροπία και ένα ελλοχεύοντα τρομερό κίνδυνο στα θεμέλια της αγοράς και κατ’ επέκταση της Κυπριακής Οικονομίας.  Πολλές επιχειρήσεις προμηθευτών, ίσως εκατοντάδες, θα οδηγηθούν σε πτώχευση και ένας ανυπολόγιστος αριθμός υπαλλήλων, τόσο των υπεραγορών των ιδίων όσο αρκετών από τους προμηθευτές τους, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες στη στρατιά των ήδη εξογκωμένων αριθμών ανέργων μας με τις ανάλογες καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας.  

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των νοικοκυρεμένων υπεραγορών.

Η γενεσιουργός αιτία του σοβαρότατου, καταστροφικού θα έλεγα, αυτού προβλήματος είναι η πρακτική που, κακώς, επιτράπηκε να εφαρμόζεται και ν’ ακολουθείται  για χρόνια τώρα στο σύστημα πληρωμών των υπεραγορών προς τους προμηθευτές τους.  Είναι πράγματι ωρολογιακές βόμβες που μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή με αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορούν να  εκθεμελιώσουν την εθνική οικονομία και την κοινωνία, αφού, ως οδοστρωτήρες θα ισοπεδώσουν πρώτα και θα αφανίσουν πολλούς  προμηθευτές τους.

Για τους ανενημέρωτους, ιδού πως λειτουργεί το καταστροφικό αυτό σύστημα πληρωμών των υπεραγορών, το οποίο, με κανένα τρόπο, δεν πρέπει να συνεχισθεί.

Ο προμηθευτής  παραδίδει τα εμπορεύματα  του στην υπεραγορά.  Η υπεραγορά τα πωλεί τοις μετρητοίς και βάζει  την αξία στο ταμείο της.   Δεν τα εξοφλά προς τον προμηθευτή αλλά απαιτεί και παίρνει και δεύτερη και τρίτη, τετάρτη, δέκατη και   πολλές ακόμη παραδόσεις, χωρίς να τα αποπληρώσει, ενώ έχουν όλα πωληθεί τοις μετρητοίς και η αξία όλων  των παραδόσεων, είναι μετρητά στο ταμείο της υπεραγοράς,  που σε πολλές περιπτώσεις ανάγονται σε δεκάδες εκατομμύρια, μέσα στους  3 μέχρι και 18 μήνες πίστωσης που εξασφαλίζει  η υπεραγορά  από τους προμηθευτές. Το μήκος της πίστωσης είναι συνήθως ανάλογο με τη δύναμη της μάρκας του προϊόντος  του κάθε προμηθευτή και την ανάγκη  που έχει η υπεραγορά το προϊόν του προμηθευτή. Η υπεραγορά παίρνει όλα αυτά τα ποσά χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση και από πάνω επιβαρύνεται ο προμηθευτής  με τον τόκο, ο οποίος πολλές φορές τρώει το κέρδος του προμηθευτή,  όταν καθυστερεί η αποπληρωμή, όπως συμβαίνει συνήθως.

Επειδή οι υπεραγορές έχουν αποκτήσει υπέρμετρη διαπραγματευτική ισχύ λόγω του ότι έχουν τεράστιο κύκλο εργασιών, έχοντας συγκεντρώσει την πλειοψηφία των καταναλωτών, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν στους προμηθευτές τους όρους τους  όσο σκληροί και αν είναι.  Εξασφαλίζουν τιμές που μηδενίζουν το κέρδος του προμηθευτή, ενοικιάζουν πανάκριβα χώρους στα ράφια τους και επιπλέον τους υποχρεώνουν να τοποθετούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στα ράφια και να έχουν την ευθύνη της καθαριότητας και της καλαίσθητης εμφάνισης τους. Το κυριότερο όμως που εξασφαλίζουν είναι πίστωση από 3 μέχρι και 18 μήνες άτοκα και χωρίς την παραμικρή ασφάλεια.

Όταν βλέπουμε σήμερα ότι μια μόνο αλυσίδα υπεραγορών  μπορεί να φθάσει σε χρέη προς προμηθευτές, ύψους πέραν των  €85 εκ. χωρίς τόκο αντιλαμβάνεται  κανείς ότι αυτό αποτελεί παραποίηση των κανόνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα πολλές φορές αλυσίδες υπεραγορών:

  1. Να χάνουν την αίσθηση τη αξίας του χρήματος.
  2. Να προβαίνουν σε επεκτάσεις χωρίς την απαραίτητη τεχνο-οικονομική μελέτη και χωρίς να είναι βέβαιοι για την επιτυχία.
  3. Να υπερεκτιμούν τις ικανότητες των επιχειρήσεων τους διότι στο τέλος πιστεύουν ότι τα κολοσσιαία ποσά που διαχειρίζονται είναι δικά τους και τα απέκτησαν με την αξία τους.  
  4. Μη έχοντες την  αναγκαία υποδομή για επαγγελματική διαχείριση των αμελέτητων επεκτάσεων τους, αρχίζουν τα ζημιογόνα αποτελέσματα για τα οποία δεν  συναισθάνονται τις συνέπειες εγκαίρως διότι έχουν τα τεράστια κεφάλαια των προμηθευτών/πιστωτών χωρίς κόστος.  

Εάν οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έστω και απόλυτα αξιόχρεος  αποταθεί στις Τράπεζες για ένα δάνειο €500,000 π.χ. η Τράπεζα θα του ζητήσει τεχνο-οικονομική μελέτη,   βεβαίωση κερδοφορίας που θα εξασφαλίζει  την έγκαιρη αποπληρωμή, υποθήκη κατά 30 – 50% μεγαλύτερης αξίας του δανείου, προσωπικές εγγυήσεις των Διευθυντών και βεβαίως θα του επιβάλει το ανάλογο επιτόκιο.  Οι υπεραγορές όμως παίρνουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ από τους προμηθευτές με την μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς  να προβληματισθούν και άτοκα.  Σαν αποτέλεσμα χάνουν το μέτρο.

Καμία αλυσίδα υπεραγορών δεν θα κατέληγε ποτέ σ’ αυτό το θλιβερό σημείο, αν δεν είχε τα εύκολα και άτοκα κολοσσιαία ποσά των απαράδεκτων και άσοφων  από μέρους των  προμηθευτών πιστώσεων.

Δεν θα προέβαινε ποτέ στις υπερβολικές αμελέτητες επεκτάσεις εάν θα είχε να εξασφαλίσει δια των δικών της οικονομικών δυνατοτήτων  κανονικά δάνεια από τις Τράπεζες.  Επομένως και δια το καλό των ίδιων των υπεραγορών επιβάλλεται να καταργηθεί πάραυτα  το εγκληματικό σύστημα που ισχύει σήμερα. 

Μεγάλη ευθύνη φέρουν φυσικά  και οι προμηθευτές  οι οποίοι, λόγω οξέως ανταγωνισμού, υπέρμετρου ζήλου για ανάπτυξη και φόβου της απώλειας πωλήσεων, υποκύπτουν στις απαιτήσεις των υπεραγορών.  Και αποδέχονται, ενώ οι υπεραγορές πωλούν τα προϊόντα που τους παραδίδουν τοις μετρητοίς, και τα βάζουν στα ταμεία τους, να συνεχίζουν να τους παραδίδουν ξανά και ξανά για μήνες χωρίς να εισπράξουν.  Οι τόκοι μόνο των εκατοντάδων εκ. Ευρώ των προμηθευτών που κατακρατούν οι υπεραγορές ανάγονται σε πολλά εκατομμύρια και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το οποιοδήποτε κέρδος αποκόμισαν οι προμηθευτές.

Σε ορισμένες νοικοκυρεμένες χώρες του εξωτερικού,  όπως είναι γνωστό, υπάρχει νόμος ο οποίος επιβάλλει, αν ένα προϊόν δεν βρίσκεται στα ράφια της υπεραγοράς ή στην αποθήκη της και είναι μετρητά στα ταμεία της, να το πληρώσει αμέσως  στον προμηθευτή.

Κάτι τέτοιο πρέπει, πιστεύω, να υιοθετηθεί και στην Κύπρο  οπότε οι υπεραγορές θα περιορίζονται στις δικές τους δυνατότητες και θ’  αποφεύγονται τα καταστροφικά αυτά κρούσματα  με πολλαπλές συνέπειες.  Ας μη πει κανείς ότι είναι πρόβλημα των προμηθευτών  και ας μην δίνουν τέτοιες παράλογες πιστώσεις.  Δυστυχώς η δύναμη που έχουν αποκτήσει οι υπεραγορές είναι αδύνατο ν’ αντιμετωπιστεί μόνο από τους προμηθευτές, ειδικά τους αδύναμους επειδή υπάρχει σοβαρή ανισορροπία διαπραγματευτικής θέσης.  Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται τώρα από την περίπτωση συγκεκριμένης αλυσίδας, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για μεγάλο μέρος της κοινωνίας που είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει.  Η άντληση κεφαλαίων, με οποιαδήποτε μορφή και αν γίνεται, είναι μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας και σαν τέτοια πρέπει να ελέγχεται στενά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.


Φώτος  Ια. Φωτιάδης, Ph.D

Λευκωσία, 21.12.2012